Många sömnlösa nätter med ”CM4”

SPELA

Det första tecknet på beroende kom nog när jag knappt kunde somna efter en serie dåliga resultat. Klubbledningens tålamod var nära nog slut och jag hittade inte rätt med uppställningarna.

Tills det slog mig; 3-5-2!

Boom, boom, schwoop, schwoop – min lycka var gjord.

”Championship manager” har under fem-sex år haft ett grepp om mig som få spel kan mäta sig med. Timme ut och timme in av framgångar, motgångar och spelaraffärer.

Så det var med en skräckblandad förtjusning jag slängde mig över den mest omgjorda varianten av serien hittills – ”Championship manager 4”.

Ni känner ju till det gamla engelska ordspråket: If it ain’t broke, don’t fix it.

Sigames har tänkt på det, men också på att hela saker kan piffas upp lite.

Att spela ”CM4” är som att träffa en gammal polare efter några år som ser totalt annorlunda ut, men efter en stund inser du att det är samma gamla vän trots det nya skalet – fast med större livserfarenhet.

I ”CM4”-tappning kallas livserfarenhet för managerkontroll.

I del fyra av spelet får du bättre kontroll över ganska mycket mer av din klubb och dina spelare. Staberna är utbyggda med både ledare, läkare och scouter, vilket ger dig (om du sköter dina kort rätt) betydligt mer tid över för laget som sådant.

Även träningarna ligger betydligt mer i managerns hand än tidigare.

Men de stora förändringarna ligger i laget och dess matcher.

De tidigare lite kantiga uppställningsmenyerna, som begränsades till ett tiotal, är borta. Nu får du i stället placera ut dina spelare på planen efter eget huvud.

Du får också betydligt fler alternativ när det gäller taktik, såväl kollektiv som individuell.

Och så är det ju den tvådimensionella motorn.

Här kan man se hur spelarna rör sig i spelsystemet och hur spelet går till i realiteten (notera dock; du spelar inte matcherna själv). Jag måste tillstå att jag var rätt skeptisk till det efter att ha sett misslyckade varianter i andra spel, men det är riktigt, riktigt bra. Visst, grafiskt är det väl inget mästerverk, men det är ju inte det som är poängen, utan att visualisera spelsystemet.

Med de nya förbättringarna, den utökade databasen (spelet innehåller spelarfakta på över 200 000 spelare) och Sigames utsökta förmåga att inte ”förändra ihjäl” spelet blir det en njutning att på nytt få sömnproblem.

Tre tips till framgång

Jonas Bladh