Utmanande nostalgitripp

1 av 2
SPELA

Minns ”R-type”, minns ”Delta” och ”Slap fight”. ”Ikaruga” fångar de gamla ”shoot ’em up”-liren från 80-tal och 90-tal. Du flyger rymdskepp och mejar på allt som rör sig, till pampig musik och kanonader av effekter.

Här finns en unik finess: fienderna är antingen svarta eller vita, och med en knapptryckning ändrar du själv färg. Som svart dör du av en enda vit kula – men är osårbar för svarta projektiler och kan till och med samla deras energi för superskott. Samtidigt gör dina svarta skott dubbel skada på vita fiender. Är du själv för tillfället vit är det precis tvärtom.

”Ikaruga” är det mest utmanande på länge. Skärmen är fullkomligen fylld av projektiler och det tar ett tag att vänja sig vid att hälften är ofarliga. Det finns fem nivåer, men det är en bragd att ens komma förbi trean på ”easy”. Paniken stiger, ryggmärgsreflexerna jobbar och – vänta – är jag svart eller vit?!

Två personer kan lira samtidigt. Superkul, men riktigt rörigt.

”Ikaruga” har subtila finesser. Hitta jättemonstrens svaga färg och de dör snabbare. Skjut fiender tre och tre av samma färg för massor av poäng.

Det är först en kamp för att bara överleva, men snart en strävan efter perfektion. Hi-score. Att bli den bästa rymdpiloten i universum.

Henrik Rudin