En hänförande vacker rymdresa

1 av 2
SPELA

Glimmande gasmoln, bländande stjärnor och strödda asteroidbälten. Enorma rymdskepp susar förbi, handelsflottor på väg till avlägsna solar.

Jag svävar stilla i evigheten. Hänförd. Ensam.

Men ändå inte. På chattkanalerna ett tjatter av rymdfarare. Vi ska erövra rymden tillsammans. Eller kanske till slut förinta varandra i kampen om den.

”Eve”, gjort på Island (!), är en onlinevärld med över 5 000 stjärnsystem och plats för tusentals spelare samtidigt.

Basen är klassikern ”Elite”. Bli handelsman, samla rymdens skatter, utför kuriruppdrag. Bli grym pirat – eller lika fruktad piratjägare. Eller sträva mot den absoluta makten: starta företag tillsammans med andra, erövra rymdstationer eller hela solsystem.

Som i de flesta onlinespel tar det otroligt lång tid att avancera till ståndsmässig rang från sitt första lågbudgetskepp med pyttelaser. Spelet har en del buggar och är svårt att greppa.

Men till skillnad från de flesta onlinespel är ”EVE” omedelbart fängslande. Som nybörjare är jag trygg att upptäcka i egen takt. Och här finns så pirrande läckra möjligheter. Jag är hela tiden lite närmare lite häftigare prylar och mer makt att timmarna rinner iväg i evighet.

I ett andlöst vackert universum.

OBS! Spelet kostar cirka 400 kronor i inköp. Du får en gratismånad, men därefter kostar ”Eve” 100 kronor i månaden i abonnemangsavgift.

Henrik Rudin