Nya Playstation – mer än bara spel

PSX får hårddisk, internet och dvd-brännare

Foto: GETTY IMAGES
PSX – UNDERHÅLLNINGSCENTRET Sony-shefen Ken Kutaragi presenterar PSX – en Playstation 2 med ny design och en rad nya finesser som hårddisk och dvd-brännare.
SPELA

Här är PSX. En Playstation med 120 GB hårddisk och DVD-brännare.

Och sober design som passar till dyra storbilds-tv:n.

Nya lyx-Playstation kommer troligen till Sverige 2004.

Nej, det är inte Playstation 3. Den riktiga uppföljaren till Playstation 2 dröjer längre än så.

PSX har samma datorchip som Playstation 2 – och spelar alltså Playstation 2-spel med samma prestanda vad gäller grafik som tidigare.

Men mer än tv-spel ska PSX bli ett center för hemunderhållning.

Alla kontakter sitter på baksidan för en ren och sober front. Smal springa i stället för skivsläde där spel- och filmskivor stoppas in.

Spela in filmer

PSX har både tv- och satellitmottagare. DVD-brännare och hårddisk gör att du kan ladda ner och spela in filmer och musik. Nätverksanslutning med Ethernet och USB möjliggör surfning på internet och kommunikation med andra elektronikprodukter.

Med Sonys minneskort Memory Stick öppnar sig möjligheten att ta med film och musik på resan med Sonys fickspel, Gameboykonkurrenten PSP som lanseras under 2004.

– Det här är ett high-end-underhållningssystem. Produkten kommer att skötas av divisionen för konsumentelektronik och inte Sonys speldivision, säger en Sony-talesman till Computerandvideogames.com.

PSX lanseras i Japan framåt jul. Sony siktar på Europapremiär våren 2004, men maskinen kan i värsta fall dröja till så sent som i mars 2005.

Något pris är inte satt, men med tanke på PSX finesser rör sig spekulationerna runt 5-6 000 kronor.

Men Playstation 2 – och därmed tekniken i PSX – börjar bli till åren. Tv-spel har vanligen en livslängd på fem år. Playstation 2 lanserades i Japan våren 2000.

Playstation 3 på gång – men när?

Nu är frågan när Playstation 3 kommer – och om PSX kan hålla konkurrenterna stången under tiden.

Playstation 3 kommer att baseras på Cell-processorn, ett samarbete mellan Sony, Toshiba och IBM. Cell sägs vara 1 000 gånger så kraftfull som Playstation 2-kretsarna och ska produceras i en ny fabrik som kostar Sony 1,2 miljarder kronor i investeringar. Cell ska även användas i andra former av elektronikprodukter.

Den avancerade processorn kan göra att Playstation 3 inte kan lanseras förrän 2006, enligt Cnet.

Och då kan enligt branschkännare redan Microsoft ha hunnit släppa Xbox 2 och Nintendo en uppföljare till Gamecube.

– Jag tror det blir svårt för Sony den här gången, säger Martin Lindell, chefredaktör på speltidningen Manual.

Konkurrensen väntas bli hård då även Xbox 2 ska bli en form av mediacenter – med internet, film, musik och fotoredigering – samt förstås kraftfullare teknik för spel än vad Playstation 2 och PSX har.

Henrik Rudin