Kanonspel – i rätt sällskap

1 av 3
SPELA

Det går inte att ha missat fenomenet ”Counter-strike”. Gjort av amatörer, en modifiering av pc-actionspelet ”Half-life” (1998), har det växt från underground till alla tiders onlinesuccé – och är nu basen för det växande professionella spelandet.

Specialstyrka och terrorister krigar. Varje lag köper först vapen och sen ska gisslan räddas/vaktas eller bomber desarmeras/sprängas. Ett par skott dödar, efter det väntan till nästa rond.

Så hur funkar spelet på Xbox? Det är bara gjort med halvambitiösa insatser. Omodern grafik och inte många finesser. Men känslan finns där. Trots att pc-lirare fnyser åt tanken har bland andra ”Halo” och ”Time splitters” visat att den feta handkontrollen funkar helt okej i skjutaspel. Så även här.

Som bäst är det taktik, nervigt smygande och plötsliga, explosiva drabbningar. Tyvärr blir det sällan så, precis som på pc. Folk fnattar omkring eller skjuter lagkamraterna – och så kollapsar allt. En sen lördagsnatt USA-tid lär man sig alla engelska fula ord och hör mycket dunkla åsikter. Lär bli likadant här.

Nej, spela med en bunt seriösa polare. Starta en egen omgång bara för vännerna – eller dra hem X-boxarna till någon och gör ett nätverk.

Då lirar ”Counter-strike”. Tungt.

Henrik Rudin