Finesslös action med platta skämt

1 av 2
SPELA

Tre tjuvar ger sig ut för att i Robin Hood-stil norpa en magisk bok och rädda planeten Majorca och dess invånare från det elaka imperiet.

Planet Moon, skaparna av ”Giants – Citizen Kabuto” (2001), är tillbaka i samma stil. Sarkastisk dialog med massiv engelsk och skotsk accent. Udda vapen som ”haj-gevär” och portabla svart hål. En blind liten filur med jätteporslinsögon som är spelets Yoda. Oskyldiga får och pingviner som (naturligtvis) avlider på ett skojsigt sätt när de kommer i vägen för kulregnet.

Det är bara ett stort problem: det är inte roligt denna gång. Skämten faller oftast platt och slapsticken blir snabbt tröttsamma.

Mest av allt är ”Armed and dangerous” action. Ganska finesslös sådan, om än klart inspirerad av ”Halo” (2002). Det kryllar av fiender som måste peppras. Länge. Kumpanerna – en robot och en mullvad – är tämligen kassa på att hjälpa till.

Okej, det är en hel del ös. Stora explosioner och hus som rasar. Men jämfört med ”Giants” har ”Armed and dangerous” tappat både inspiration och storslagenhet. Och att göra humor är ingen lek. Inte ens i spel.

Henrik Rudin