Ingen EM-stämning

1 av 3
SPELA

Känner du darrningarna, hur förväntningarna stiger? Föreställer du dig redan ljumma sommarkvällar med heta EM-matcher?

Skulle du vilja uppleva stämningen i förväg?

Det får du tyvärr inte i ”Euro 2004”.

Glöm snygga intron, glöm eventkänsla, glöm? ja, allt utom en bantad version av moderspelet ”Fifa”. Du kan spela dig igenom alla kvalmatcher och vänskapsmatcher på väg mot Portugal om du vill, eller ge dig direkt på gruppspel och finaler. Här finns lite formkurvor och nån hejaramsa, men inte tillräckligt för att skapa någon aktualitet. ”Euro 2004” är mest bara ett turneringssystem.

”Fifa”-serien är annars sedan några år tillbaka så nära riktig fotboll i tempo och bollhantering att det gäller att lugna ner sig och just tänka fotboll. Vänta in anfallarna, leverera bollen från mittfältet eller spela upp längs kanterna. Det funkar inte alls att bara att kuta och skjuta.

Bortsett från några tveksamma domslut, en del eftersläpande kommentarer och ineffektiv hörnläggning är det riktigt bra tv-fotboll – där du styr själv. Och det är snyggt, om än lite ryckigt ibland.

Precis som i ”Fotbolls-VM”-utgåvan för ett par år sedan testar man i ”Euro 2004” en del nya finesser inför höstens kommande ”Fifa”. Framspelningarna har fått en mycket användbar lyftning med en snabb touch på en extraknapp. Dessutom går det att fejka skott och – för den som hinner tänka – lyfta bollen över målvakten.

Men – tyvärr – summera ”Euro 2004” och det känns som att få se en tåfjutt utanför stolpen som enda insats av Beckham. Spelet faller när inte den där riktiga fotbollsfebern jagas fram. ”Euro 2004” kostar lite mindre än en vanlig speltitel, men inte tillräckligt lite.

Skaffa i stället ”Fifa 2004” – med massor av finesser och alla lag och ligor du kan tänka dig, inklusive Allsvenskan.

Där går det ju faktiskt också utmärkt att ta Sverige till EM-final – om du gör turneringen med papper och penna.