Game over – så klarar du spelsjukan

SPELA

Där sitter du med den vassaste speltekniken och de fräckaste nya speltitlarna. Ändå är det något som är fel. En gnagande oro, en tilltagande desperation.

Lugn. Det finns hjälp. Spela botar dig som förlorat nöjet i spelen.

Måste-hitta-allt-syndrom

Symptom: I stället för att njuta av den fängslande storyn och de vackra sagomiljöerna i rollspelet smyger du längs väggarna för att hitta varenda hemlig gång och tar varenda ”side-quest” för att knäcka spelet till hundra procent. Snart nog brister tålamodet och du sitter i stället plågad och plöjer genom en fullständig lösning på Gamefaqs.com. Nöjet har ersatts av perfektionism.

Åtgärd: vi ordinerar alternativmedicin i form av aktiv vila – håll dig borta från komplexa äventyr och lira i stället något lagom menlöst spel utan långsiktigt mål. Som sportspel eller racing.

Det-blir-bättre-sen-fixering

Symptom: Standardfrasen ”vänta bara” är ett starkt varningstecken. Den drabbade spelaren har bara ”Half-life 2”, ”Playstation 3” och nästa Xbox för ögonen och när de väl kommer finns det alltid något nytt att vänta på.

Åtgärd: en mycket svårartad åkomma som kräver drastiska metoder. Endast ett fullständigt förbud hjälper: inte kolla spelsajternas förhandstittar, inte ta del av de ständigt flödande ryktena på nätet och inte ladda ner demoversioner av kommande spel. Som terapi bör du tvinga dig själv att faktiskt spela igenom ett nu existerande spel.

Det-var-bättre-förr-senilitet

Symptom: Vad än spelmakarna presenterar för häftiga nöjen så var det ju bättre förr, då spelidéerna var fräscha och spelglädjen kom före grafik och effekter.

Åtgärd: tyvärr lever du i en illusion. Men den botas enkelt genom att du verkligen går tillbaka och spelar de där titlarna du alltid snackar om. De flesta är inbäddade i rosa, nostalgiska moln och inte alls lika kul och speciella längre. De föraktade nya titlarna har faktiskt förädlat de hyllade spelidéerna.

Få-stryk-av-lillbrorsan-trauma

Symptom: Va?! Här har du suttit och lirat och finslipat din taktik och dina intrikata moves i veckor – och så kliver nån amatör in och spöar upp dig på första försöket.

Åtgärd: Lillbrorsan är helt enkelt totalt oförutsägbar eftersom han ju inte har spelat tidigare. Människor är inte programmerade som datorer, om du glömde bort det. Du var alltså inte lika bra som du trodde när det verkligen gällde. Men tänk på det något modifierade spel-talessättet ”det som dödar, det härdar” och du går starkare ur krisen.

Teknik-narcissism

Symptom: Med det nya hemlödda, överklockade grafikkortet kylt med flytande kväve kommer du upp i 186 fps i 1600*1200 i 32 bitars färg och 8x anti-aliasing med pre-release-drivrutinerna – men ändå känns det som att något saknas. Kanske beror det på den oroande insikten att du inte ens minns titeln på spelet du testade. Drabbar företrädesvis pc-spelare, men även Xbox-ägare har uppvisat hårddiskar av oanade format och obskyra programkoder i systemet.

Åtgärd: insatserna är drastiska men nödvändiga för detta akut nöjeshotande tillstånd. Förutom ett totalt återställande av alla funktioner till grundutförandet rekommenderas en chockdos av ”Quake”, ”Tetris” och ”Civilization”. Tre klassiker som alla – hör och häpna – inte ens behöver ett 3D-kort.

Henrik Rudin