PS3 blir sämre i Europa

SPELA

Först två svåra förseningar. Nu - ett nytt bakslag.

Dyra Playstation 3 blir sämre i Sverige.

- Jag tror inte det är så viktigt för konsumenterna, säger

Jens Alex, vd på distributören Nordisk Film.

Foto: David Bergström
Playstation 3 släpps i Sverige den 23 mars.

Det kallas bakåtkompabilitet.

Det innebär att spel till äldre konsoler också fungerar till nya.

Till Sonys Playstation 2 fungerar i stort alla spel som lanserades till första Playstation. Och i USA och Japan, där Playstation 3 redan lanserats, fungerar 98 procent av alla Playstation- och Playstation 2-titlar med den nya konsolen.

Så blir det inte i Europa.

Här blir bakåtkompabiliteten starkt begränsad. Enligt Sony, som redan försenat maskinen två gånger i Europa, kommer företaget att bygga PS3 något annorlunda för den europeiska marknaden. Men förutom ett luddigt pressmeddelande gav Sony inga tydliga förklaringar om varför de fattat beslutet. De vågade heller inte ange hur många äldre titlar som kommer ett fungera. "Ett brett urval av PSOne-titlar och ett begränsat urval av PS2-titlar" var det enda vi fick veta.

Som konsument vet man redan att priset på Playstation 3 blir högst i världen i Europa och i synnerhet i Sverige (ca 6500 kr). Och nu försämrar Sony Playstation 3 enbart på den marknaden.

- Vi försämrar den inte, men den byggs med en annan komponent här vilket gör att bakåtkompabiliteten begränsas, säger Jens Alex.

Men konsumenten lär bara se det höga priset och en

förändring som bara får negativa konsekvenser.

- Jag förstår att många ifrågasätter förändringen.

Så vilken är den positiva effekten?

- Att maskinen på sikt blir billigare eftersom den blir billigare att tillverka.

Det känns mer som desperation, att offentliggöra det här en månad före Playstation 3 släpps i Europa.

- Desperation tycker jag inte. Det kan förstås röra sig om komponentbrist, men det är inget jag känner till.

Tycker du inte att ni sviker era kunder, i synnerhet de som förhandsbokat en maskin?

- Nej, vi sviker dem inte. Jag tror att man köper Playstation 3 för att spela nya spel, för att få tillgång den fantastiska tekniken och för att få tillgång till Bluray.

Varför går ni inte ut med listan på vilka spel som fungerar redan nu? Potentiella kunder vill ju veta vilka gamla spel de kan använda på Playstation 3.

- Jag tror det beror på att Sony, i och med hårdvaruförändringen, själva måste testa först vilka äldre titlar som fungerar, säger Jens Alex.

Framöver kan Sony med hjälp av uppdateringar öka listan på spel som fungerar till Playstation 3. En klen tröst. I synnerhet som Phil Harrison, chef för Sony Worldwide Studios, tidigare skrutit om bakåtkompabiliteten. På Game developers conference förra året lovade han inte bara att spelen till PSOne och PS2 skulle fungera på Playstation 3.

De skulle också bli bättre.

Det här är PS3

Peter Ottsjö