Årets mest omtalade spel mullrar dovt

till Gears of war: Ständigt underhållande

SPELA

ACTION Det är inte bara det att varje por syns.

För den som bara sett bilder av ”Gears of war” högupplösta framtidskrig kan det kanske räcka för att passera nextgenbarriären.

Men det handlar lika mycket om spelets rent cineastiska förtjänster. De intima närbilderna, de snabba klippen och den nästan dokumentära känslan när en skakig kamera tar rygg på en hukande, springande Marcus Fenix.

Att verkligen positionera spelaren inne i plattskärmen, inne i spelet, är en fåfäng ambition – men Epic har lyckats.

Och så där fortsätter det; de metalliskt skärande ljudeffekterna bärs upp av ett pampigt orkestrerat soundtrack. Spelmekaniken – som med all rätt prisats – är kontextuellt supersimpel och väldigt sällan i vägen när en actionkick sätter in direkt efter den förra. Tryck på A. Skjut med en axelknapp. Typ. För en generation som ständigt behöver populärkulturella nervimpulser, helst helt utan andhämtning, är ”Gears of war” som heroin, om jämförelsen ursäktas.

Årets mest omtalade spel, möjligtvis jämte "Twilight princess", är alls ingen revolution. Men det är utvecklat med en sällsynt smart överblick av en genre som snavat lite för ofta över sin egen historia. "Gears of war" lånar också – faktiskt mest av allt från överlevarskräcken i ”Resident evil 4” – men klipper och klistrar på rätt ställen. Och putsar med originella vapen.

Och då har jag ändå inte nämnt spelets största säljargument, det som kommer att mullra dovt långt efter det att enspelar- och samarbetsläge tonat ut. Multiplayer.

Som en förlängning av den täta actionunderhållningen är flerspelarbanorna föredömligt kompakta och explosiva och bygger ett tempo och en rytm som får ”Call of duty” att kännas som ett parti schack. Det är en katt- och råttalek som överträffar det mesta.

Ständigt smart, ständigt underhållande.

Att då Locust – dödskallegänget man ska förvandla till ketchup – lite för ofta får agera dum kanonmat i storyläget blundar jag så gärna för.

FAKTA

➕➕➕➕➕ Gears of war

Från 18 år

Format: Xbox 360

Peter Ottsjö

ARTIKELN HANDLAR OM