Kontroversiella "Manhunt" får uppföljare

"Ett förakt mot dem som jobbar mot våld i spel"

En gång till Rockstars "Manhunt" får en uppföljare i sommar. "Manhunt 2" kommer till Wii, PSP och Playstation 2.
SPELA

Det gick ut på att utföra brutala mord och filma dem.

Nu får spelet ”Manhunt” en uppföljare.

– Vi räknar med att det får 18-årsgräns, säger utvecklaren Rockstar.

Den gränsen är inte tillräcklig för Giselle Pakeerah, mamman till Stefan Pakeerah, en 14-årig pojke som för tre år sedan mördades av sin 17-årige kamrat.

Föräldrarna Pakeerah hävdar att spelet ”Manhunt” ligger bakom.

– Jag är besviken. De strör salt i såret samma månad som årsdagen av Stefans död, då vi hedrar hans minne. Jag är väldigt förvånad, säger pappan, Patrick Pakeerah till brittiska MCV.

Frågan är vem som ska vara förvånad.

Mördaren, Warren LeBlanc, dömdes till livstids fängelse men rätten slog fast att spelet ”Manhunt” inte hade något med mordet att göra.

Och LeBlanc varken ägde eller spelade spelet.

Det gjorde däremot offret, som hade ett exemplar av ”Manhunt”, trots att han bara var 14 år.

Lyfte spelet från butikshyllor

Under den perioden lyfte bland annat stora spelkedjan Game spelet från sina butikshyllor. Men efter domen beslöt Game att börja sälja ”Manhunt” igen.

Rockstar är kända för att utveckla spel med kontroversiellt innehåll och de hade knappt hunnit offentliggöra planerna för ”Manhunt 2” innan de kände sig tvingade att försvara produkten.

– Vi respekterar de som har andra åsikter om skräckgrenren och tv-spel i stort. Men vi hoppas också att de överväger spelares åsikter. Berättelser i moderna tv-spel äger lika mycket mångfald som i böcker, film och tv.

Och, fortsätter Rockstar:

– ”Manhunt 2” är klart och tydligt ett spel som vänder sig till en vuxen publik och vi räknar med att det får 18-årsgräns.

Det imponerar inte på den brittiske parlamentsledamoten Keith Vaz, en politiker som gjort sig känd för att verka mot våldsamt innehåll i spel. Vaz stödjer paret Pakeerah.

– [”Manhunt 2”] är ett förakt mot dem som försöker jobba för att något görs för att kontrollera de våldsamma inslagen i de här spelen.

Kommer till Wii

”Manhunt” har betyget 77% på Gamerankings, en spelsajt som samlar betyg från olika spelmedia. Det är ett högt snitt med tanke på att 103 recensioner samlats in.

Med tvåan, som ska släppas i sommar, lovar Rockstar att spelmässigt hålla sig nära originalet och utveckla design och story.

Mest intressant är kanske att spelet, förutom att det släpps till Playstation 2 och PSP, kommer till Nintendos Wii.

Inte bara för att konsolen har två rörelsekänsliga kontroller.

Utan också för att eran när Nintendo beskylldes för att bara vända sig till yngre spelare definitivt är över.

Fler spelnyheter:

Peter Ottsjö