Briljant rollspel

The world ends with you bryter ny mark

BRYTER NY MARK Rollspelet har återupplivats innan dödsrunan ens har skrivits.
SPELA

Världen tar inte slut här.

Det gör däremot det moderna rollspelet som vi känner det.

”The world ends with you” behandlar sin genre med en organtjuvs respekt. Det bryter så mycket ny mark att det knappt har någon kvar att stå på. Utnötta klyschor och kulisser bulldozras ner till förmån för en miljö som inte kunde vara längre ifrån högteknologiska fantasy-ghetton och karaktärer som stansas som pepparkaksgubbar.

Hyllning till Shibuya

”GTA IV” har hyllats för att vara en så kärleksfull skildring av New York att man kan känna smaken av det stora äpplet. På samma sätt är ”The world ends with you” en mangamarinerad hyllning till Shibuya, Tokyo-distriktet vars trendtentakler omslingrar hela jordklotet.

Graffitiinfekterade gångtunnlar, perspektiv som snubblar över varandra och glittrande skyskrapor som ser ut att smälta i det obarmhärtiga solskenet. I stället för rustningar köper man trendiga kläder, i stället för helande potions dricker man milkshake. Striderna är så dödsföraktande att Game Over-skärmen hela tiden hänger i en skör tråd ovanför ens huvud. Med alla förmågor man har att utnyttja och uppgradera blir det ett spelsystem så djupt att inget annat DS-spel skulle bottna i det.

Framförallt är det så briljant att jag knappt kan stå på benen. Square Enix återupplivar rollspelet innan vi ens har hunnit skriva dödsrunan. Allt de behövde göra var att plantera det i Shibuyas djungel av skyskrapor, där dialogerna dränks i sprudlande j-pop och stadspulsen bultar så hårt att asfalten nästan spricker.

FAKTA

Styr 2 karaktärer – samtidigt

– Striderna i ”The world ends with you” liknar inget annat. De tvingar dig att spela co-op med dig själv genom att placera de två huvudkaraktärerna på varsin skärm, där de styrs med varsin kontrolluppsättning. Samtidigt. Resultatet är lika besynnerligt som berusande.

Alfred Holmgren