De allra bästa legobitarna

Lego Indiana Jones bjuder på en färgstark och rolig värld

SPELA

Låt oss göra en sak klar direkt.

Att ”Lego”-spelen marknadsförs mot barn hindrar mig inte att likt en pavlovsk Pac-Man följa efter så fort utvecklaren Traveller’s Tales strör ut ett spår av legobitar framför mig.

Men jag gör det inte för achievements, för samlandets skull eller för att kunna skrytjämföra procent med andra drabbade. Jag gör det för att det är roligt.

Traveller’s Tales har lovat oss att ”Lego Indy” inte bara skulle bli ett ”Lego Star wars” med hatt och piska. Det visste vi förstås hela tiden att det var precis det vi skulle få ändå. Lego handlar ju om att dekonstruera sina skapelser och montera ihop samma bitar på nya sätt.

Samtidigt är det just nyheterna som gör ”Indy” oumbärligt. Utvecklarna har doppat händerna i legolådan och fiskat upp de allra bästa bitarna. Trots att de satts ihop enligt samma bruksanvisning som sist är det svårt att känna sig besviken. Grafiken tar ett stort kliv framåt, humorn är monumental, miljöerna utsökt stämningsfulla.

Bara man checkar in cynismen vid startskärmen väntar en värld lika färgstark och inbjudande som Marios, där varje bana kanderats i kreativitet och otyglad leklusta.

Med på spelskivan följer en trailer för det kommande ”Lego Batman”. Snarare än en varningsflagga känns den som ett bevis på att Traveller’s Tales inte kommer få slut på bitar på väldigt länge.

Och att vi aldrig kommer sluta jaga dem.

Alfred Holmgren