Skapa en hockeysaga

NHL 09 är en god bit på väg mot det perfekta hockeyspelet

SPELA

Det är en paradox.

För första gången är det möjligt att göra karriär som en enskild spelare i "NHL 09".

Konsekvensen? Kollektivet är viktigare än någonsin.

I nya läget "Be a pro" kan man anta rollen som en befintlig NHL-spelare eller – via en karaktärseditor – skapa hockeysagan om sig själv. Oavsett vilket bygger eventuella framgångar på hårt lagarbete. Varje sekund på isen, varje byte, betyder något. Både offensivt och defensivt är man hela tiden en kugge i maskineriet. Att missa sin markering vid ett baklängesmål är vansinnigt frustrerande. Att skära djupt in i anfallszonen, skrika efter pucken och dragskotta upp den i nättaket – givetvis så att målvaktens vattenflaska lyfter från kassen – är förlösande. För det är så svårt, det ligger så mycket oerhört mycket skridskoåkning utan resultat bakom.

Man kan förstås spela "NHL 09" på traditionellt vis – marionettstyra varje spelare – även om det plötsligt känns, om uttrycket tillåts, poänglöst. "Be a pro", med sin intimitet och inlevelse, tar digital ishockey ett långt skär närmre sin verkliga förlaga.

Sedan ett par år tillbaka har Electronic Arts revolutionerat kontrollmetoden för ett ishockeyspel med "skill stick", där man styr spelarens kropp med vänsterspaken och klubban med den högra. I "NHL 09" bygger de vidare på metoden med små, men smarta, förändringar. Men det innebär också ett maktskifte mellan zonerna – årets upplaga är betydligt mer centrerad under defensiva blå. Utan ett fungerande försvarsspel går man miste om chansen att bygga ett effektivt anfall.

"NHL 09" är på många sätt briljant.

Men dess svaga punkter finns i de omfattande onlinemöjligheterna. Menyerna är irriterande svårnavigerade och ologiska. Flerspelarbataljerna dras ofta med tålamosprövande avbrott som stör rytmen i matchen.

Det är här Electronic Arts måste lägga sin kraft inför nästa år. Lyckas de lösa problemen är de en god bit på väg mot det perfekta hockeyspelet.