Bra instrument – men för få låtar

Foto: Sorted
”Guitar hero world tour” har flest originallåtar och ett välutvecklat trumset och mikrofon. Spelet har till och med en rätt avancerad studio där man kan skapa och dela med sig av sina alster.
SPELA

MUSIKSPEL Gode Gud, Anouk.

Holland får ursäkta, men vad gör hon här?

Låten ”Good God” är ett av många problem i nya ”Guitar hero world tour”.

För snart tre år sedan var det bara hardcorespelarna som förstod storheten. Det var bara dom – med plastgitarrer på magen – som förvandlade vardagsrummen till rockarenor. De fick nöja sig med covers av varierande kvalitet. Sen kom explosionen.

För ett år sedan passerade ”Guitar hero”-försäljningen 8 miljarder kronor. Bara i USA. Konkurrenten ”Rock band” har krängt 26 miljoner låtar via sin nätbutik. Noel Gallagher verkar hata spelen men Oasis har ändå lanserat delar av sin katalog till de båda. För Noel vet så väl att pengar pratar.

”World tour” bäst i serien

Och nu har vi kommit en lång, lång väg tillsammans. ”Guitar hero world tour” är lätt den främsta upplagan i serien. Det har flest originallåtar. Det imiterar ”Rock band” med trumset och mikrofon. Spelmekaniken är intakt. Det har till och med en rätt avancerad studio där musiker kan skapa och dela med sig av sina alster.

Men jag är inte redo att fira riktigt än.

I ambitionen att omfamna alla spretar låtmaterialet mer än på en Guns N’ Roses-platta. Att spela sig igenom det rätt magra karriärläget är som att vandra mellan Axl Rose humörsvängningar. För att nå mina favoriter måste jag vada genom mycket skit. För varje Fleetwood Mac eller Kent tvångsmatas man med Anouk eller någon hiskelig Steely Dan-sörja.

Det vore ett mindre problem om utvecklaren Neversoft bjudit på låtarna från början. Kravet på att vi måste låsa upp spåren genom att spela börjar kännas rätt förlegat.

För lite låtar i nätbutiken

Och för allt skrävel om alla stora artister som deltar i ”World tour” ekar spelets nätbutik tomt. Jo, där finns Metallicas nya, lite R.E.M. och Smashing Pumpkins. Men jämför det med de över 300 spåren som erbjuds i ”Rock bands” motsvarighet.

Däremot briljerar ”Guitar heros” instrument. Trumsetet har begåvats med ”cymbaler” och har en robustare bas

kaggepedal. Det är också hastighetskänsligt, vilket innebär att det känner av hur hårt du slår. Gitarrerna har blivit större och fått längre svajarm. Dessutom har gitarrerna en ny tryckkänslig del av halsen med vilken man kan spela solon (svårbemästrad).

”Guitar hero world tour” fick en rätt blygsam start i USA, försäljningsmässigt.

Kanske beror det på att marknaden är mättad nu. Kanske beror det på finanskrisen. Kanske beror det på ”Rock band 2”.

Men en sak är säker.

Jag vill ha fler låtar. Utan tvång att spela såna jag inte tycker om.