Empire: Total war

SPELA

För strategifantaster kan den moderna tideräkningen delas upp i två delar – före och efter "Total war". Ingen annan har lika väl lyckats förena episk strategi med taktik på levande slagfält. Efter att ha besökt shoguns Japan, medeltiden och det antika Rom är det i "Empire" dags att återskapa det turbulenta 1700-talet.

Det är en historieskrivning vävd av lika delar verkliga händelser som romantiska bilder av eran. Som spelare tar man kontroll över stormakter som England eller Ryssland, eller låter USA frigöra sig från brittiskt välde i den nya kampanjen. Eller varför inte spela Sverige? För en gångs skull får vi styra vårt avlånga land under storhetsperioden – allt ackompanjerat av svenska pilsnerfilmsröster.

Det enda som egentligen saknades i de tidigare spelen var sjöslagen som nu gör entré. Grafikmotorn ritar stolt upp segel som spänns i vinden och mannar som raskt kilar över däck för att göra kanonerna i ordning. Den som satt och dreglade över tjärat tågvirke och män i uniform i "Hornblower" kommer att få sitt lystmäte. Men AI:n beter sig inte alltid som man vill och skeppen är svårkontrollerade, vilket gör inslaget till en liten besvikelse.

Men det är också enda smolket i bägaren. I slutändan spelar "Empire: Total war" i en egen liga. Har man det minsta intresse för strategi eller historia är spelet ett måste och har allt man kan önska sig för att bli sin egen skrivbordsnapoleon.

Magnus Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM