Flower

SPELA

Är spelvärlden på väg att ta sig ur den kreativa underklassen?

På reporterns fråga svarade Jenova Chen:

– Detta är tiden för indiespelen.

Chen är själv i högsta grad en del av spelens blomstrande indierörelse. Han ligger bakom färska nedladdningstiteln "Flower". Det är ett verk som med stor elegans rör sig bort från spelvärldens nedpissade revir av klichéer, schabloner och speldesign på tomgång.

Det hela är mycket enkelt. Genom bedårande vackra omgivningar styr man med vindens hjälp ett blomblad. I praktiken sitter man i soffan och lutar den rörelsekänsliga kontrollen – men allt känns så naturligt och självklart att man glömmer bort det.

Hur man sedan väljer att tolka händelseförloppet är upp till var och en.

Självfallet är det inte svårt att spåra det mest uppenbara budskapet. "Flower" saknar både flanell och gummistövlar men skulle ändå fungera som riksdagsledamot för miljöpartiet.

Samhällskritiken är dock lika stillsam som själva upplevelsen. "Flower" – liksom dess andliga äldre syskon "Flow" – blir aldrig en vägg av intryck utan ger tid för eftertanke.

För en trettiotvåårig spelkritiker ibland utmattad av alla shooters och hårdvarurace är Jenova Chens bidrag till indiescenen precis vad man behöver.

Ett spel som skänker en stunds frid.

Fotnot: Jenova Chen blev intervjuad av spelsajten Gamesindustry.biz.

Peter Ottsjö

ARTIKELN HANDLAR OM