En rullande boll av lycka

Beautiful Katamari bjuder på sagoboksfoster och gladpop

SPELA

Vissa menar att Namcos nippriga intergalaktiska snöbollsrullande börjar bli gammalt efter fyra år och lika många utgåvor.

Det är lite som att påstå att värme, kärlek och glädje skulle ha gått out of style 2004.

Det grundläggande upplägget i ”Katamari”-spelen påminner om att rulla en magnet genom en färgglad mecano-värld, där allt klistras mot den svällande katamari-bollens yta i tjocka lager av leksaker, karameller, hamburgare, katter, barn, poliser, grönsaksstånd, formel ett-bilar, villor, atlantångare. När soundtrackets smittande j-pop till slut blandas ut med ropen av fasa, medan man låter sin Godzillakatamari rulla som en ångvält över hela civilisationer, är det är en utzoomning från mikro till makro som skulle ha gjort Will Wright stolt.

Konceptet har ända sedan debuten sugit åt sig superlativ i samma tempo som universums prins rullar upp prylar och pinaler – och då lika mycket för sin estetik som själva spelmekaniken. Hubbkartan är en serie färgglada planeter, som praliner plockade ur ”Super Mario Galaxys” chokladask av underfundigheter, och alla karaktärer hopplöst charmerande sagoboksfoster med konstiga dräkter och proportioner.

Debuten till Xbox 360 tillför inte mycket nytt. Men den lyckas ändå få det att framstå som självklart att välbefinnande står i direkt relation till hur mycket solsken, gladpop och pastellfärger man har i blodomloppet.

FAKTA

Började som kulthit

* ”Katamari”-spelen kretsar kring hur den vimsige kungen av kosmos tvingar sin prins att rulla ihop prylar nere på jorden till enorma bollar, för att på så sätt bilda nya himlakroppar.

* PS2-debuten ”Katamari damacy” (ungefär ”klump-anda” på japanska) började sina dagar som en obskyr kulthit i stil med dagens ”Patapon” (se recension nedan).

* Numera är det ett väletablerat varumärke, vars fjärde utgåva, ”Beautiful katamari” är den första till Xbox 360.

* Seriens skapare, den uppföljarfientlige Keita Takahashi, hoppade dock av redan efter det andra spelet.

ARTIKELN HANDLAR OM