Professor Layton and Pandora's box

SPELA

När betedde du dig gentlemannamässigt i ett spel senast?

Nu har du chansen.

I ”Professor Layton and Pandora’s box” löser man mordmysterium ombord på ett Agatha Christie-tåg, samtidigt som man gör något som – åtminstone i spelvärlden – får betraktas som smått revolutionerande. Man beter dig hövligt mot dem man möter – i stället för att, mer traditionsenligt, skjuta dem i huvudet.

Professor Hershel Layton är helt enkelt den trevligaste hjälten någonsin, vilket är en av anledningarna till att hans spel är så befriande trivsamt. Några andra är att världen han befinner sig i ser ut som en blandning mellan ”Spirited away”, ett ”Tintin”-album och fantastiskt animerade franska filmen ”Trion från Belleville” – samt att alltihop tonsatts med dragspelsmusik.

Fast framför allt handlar spelet om att, precis som i föregångaren, lista ut svaren på en mängd logiska pussel. De är skapade i samarbete med Akira Tago, en 73-årig stjärnakademiker som sålt 12 miljoner exemplar av en bokserie kallad ”Mental gymnastics”. Vilket säger en hel del om var utvecklarna Level 5 lägger ribban.

Och även om du inte är tvungen att klara varenda ett av spelets runt 150 pussel så lovar jag att du kommer försöka. Inte bara för att de är kluriga och intressanta eller för att det är en fantastisk känsla att slutligen besegra dem – utan

också för att det är sant vad professor Layton själv säger:

”A true gentleman leaves no puzzle unsolved”.

FAKTA

Plattform: Nintendo DS

Genre: Pussel

Ålder: Från 7 år

Johan Martinsson