I en lägre division

1 av 4
SPELA

Det är lätt att uppfatta ”Pro evolution soccer 2010” som den charmiga utmanaren. Underdog-alternativet till buggplågade och arroganta fotbollsjätten ”Fifa 10”.

Den billiga presentationen – det känns som att navigera i menyer från Playstations barndom – har blivit en del av varumärket; illusionen av ett småtrevligt hemmabygge.

I själva verket är ”PES” Konamis största släpp i år. Serien har sålt i 55 miljoner exemplar och ”PES 2010” stal omgående förstaplatsen på engelska försäljningstoppen.

Sett i det strålkastarskenet bör man kräva mer.

För bortom det ständiga problemet med bristen på licensierade lag plågas ”Pro evolution soccer 2010” av andra åkommor. De mest uppenbara bristerna utspelas på planen.

Det här är långt ifrån fotbollens verkliga rytm, den som ”Fifa” på senare år så skickligt imiterat. Medspelarna tar inte löpningar fullt ut, tillslagen sker ofta med viss fördröjning och motståndarna är emellanåt helt oförmögna att bygga ett vettigt anfallsspel – även på högre svårighetsgrader.

Det fysiska spelet är också några divisioner under konkurrenten. Däremot har bollfysiken en välkommen tyngd ”Fifa” misslyckas med.

Om man är ”PES”-fundamentalist finns ett par förbättringar. ”Master league” har tagit några småkliv sedan tidigare, Champions League är en fin licensskalp ”Fifa” saknar och möjligheterna att föra inbördes statistik vänner emellan är en sympatisk nyhet.

Men inga buggar i världen kan hindra ”Fifa 10” från att ta hem bucklan i år.

FAKTA

Pro evolution soccer 2010

Ålder: Från 3 år

Genre: Sport

Plattform: Testat till Playstation 3. (Finns även till Xbox 360 och PC, samt i andra versioner till Wii, PSP, Playstation 2 och mobiltelefoner.)