På väg mot avgrunden

Jak och Daxter har lämnats över till en mindre talangfull utvecklare.
SPELA

Hit men inte längre, Jak.

I det femte spelet med den spetsörade hjälten och hans skitirriterande sidekick Daxter får vi följa med till världens ände – en plats som väntat nog består av en mängd plattformar vilka man exempelvis kan hoppa mellan. Tur att plattformshoppande är vad Jak och Daxter gör bäst.

Otur att utvecklarna inte fattat det.

Det dröjer nämligen knappt en kvart förrän de lägger ett gevär i Jaks händer – och resten av spelet går mest ut på att sätta kula efter kula i det fina gamla originalkonceptet. Information till alla spelutvecklare: plattformshoppande tappar sin tjusning när varje plattform befolkas av tio brinnande vildsvin som man måste meja ner med ”hjälp” av ett hopplöst fladdrande auto-sikte.

I övrigt är ”Jak & Daxter: The lost frontier” en ganska menlös men stundtals underhållande upplevelse. Ibland bjuder det på vackra vyer, ibland på smarta pussel och ibland är det så varierande att man glömmer dess problem.

Ändå är det uppenbart att Jak redan vandrar samma väg som Crash Bandicoot – den fallne och förnedrade hjälte som, liksom Jak, togs fram av Sonys stjärnspelhus Naughty Dog (”Uncharted”) men dumpades när dessa gick vidare mot större ting. Precis som i Crashs fall har Sony gett vårdnaden av Jak till en mindre talangfull utvecklare som sakta förstör hans rykte. Och även om han ännu inte sjunkit till sin föregångares nivå så är det svårt att inte se symboliken i att Jak nu nått världens yttersta kant.

Det enda som väntar honom om han fortsätter är den bottenlösa avgrunden.

FAKTA

Jak & Daxter: The lost frontier

Ålder: Från 12 år

Genre: Plattform

Konsol: PSP/Playstation 2

Johan Martinsson