Rymdshooters vrider tillbaka klockan 20 år

SPELA

”Heavy rain” försöker ­frälsa spelvärlden från pojkrums­stigmat.

Det återstår bara ett hot: ­utomjordingarna.

Försök se det framför dig:

En häftig dude med generösa doser muskler och skäggstubb. Cyberglas­ögon och Tron-pyjamas. En neonblå k-pist i ena handen. Det ryker lite ur pipan, så att man förstår att den här killen inte är här för att kramas. I den andra handen ett glödande klot täckt av mystiska symboler. I bakgrunden Washington-monumentet i ett hav av eld, och vad som förefaller vara en utom­jording i riddarrustning.

Året var 2009 och ”The ­conduit” lanserades som ett ”moget” spel till Wii. Nej, jag skojar inte. Det finns mycket man skulle kunna ­korsfästa ”The conduit” för, men ­egentligen säger omslaget allt. Det såg ut ­exakt som om en slumpgenerator ­tagit fram en grafisk median av 80-­talets ­alla spelkartonger. Storyn verkade ha producerats på liknande premisser. Hade den lanserats i bokform ­hade den inte ens kvalat in på Vulkan.se. Ett talande exempel är scenen där man skulle rädda presidenten från ­utomjordingar. Och glöm inte: det här var Wiis ”mogna” alibi.

Anledningen till att jag ens river upp dessa färska sår är att den lätt rubbade utvecklaren High Voltage Games bestämt sig för att utannonsera ”The conduit 2” samtidigt som dödsrunorna över spelhistoriens pubertetsfas duggar tätt. Och det är bara ännu ett i mängden av ”vuxna” spel som verkar rikta sig till folk som fortfarande leker cowboys och indianer (eller, som i fallet med ”Red steel 2”, ninjacowboys och psykopater).

Inget ”Heavy rain” i världen kommer att kunna skydda oss från det här vansinnet. För varje spel med intellektuellt utmanande innehåll släpps 200 idiotiska shooters om rymdinvasioner, och för varje idiotisk shooter om rymd­invasioner jag spelar vrids utvecklingen tillbaka 20 år. Det yras hoppfullt om att spelbranschen är på väg att ”växa upp”, men när High Voltage Games hunnit släppa ”The conduit 5” kommer vi snarare att vara tillbaka i yngre kritaperioden.

Och kanske inser de det själva också. ”The conduit 2” utspelar sig nämligen i Atlantis.

FAKTA

Favvo

Resident evil 5: Gold edition

(Xbox 360/Playstation 3)

Så rättframt, självklart och briljant att man undrar vad som hindrar Capcom från att släppa nya episoder varje månad. Inte kan det vara bemötandet i Nöjesbladet.

Sonic classic collection

(Nintendo DS)

På liv och död. Mest död.

Perfect dark

(Xbox 360)

90-talsnostalgi av den goda sorten.

Super street fighter IV

(Xbox 360/Play­station 3)

Påsken är lidandets högtid. Det ska mina ”Street fighter”-spelande vänner snart bli varse.