Hänsynslöst och explosivt

”Fienderna extremt få men stora som hjärtattacker”, skriver Nöjesbladets Alfred Holmgren om ”Resident Evil 5: Gold edition”.
SPELA

Det är som att få två spel i ett: de senaste årens bästa actionspel. Och det mest efterblivna.

Men skit i det – har du redan spelat ”Resident evil 5” behöver du inte ens bry dig om dess ökänt idiotiska manus och, eh, ”excentriska” skådespeleri. Låt oss istället fokusera på det som är själva grejen med ”Gold edition”: att det fläskar på med en massa nytt innehåll som egentligen inte ärvt särskilt många av originalets skönhetsfläckar.

Huvudnumren heter ”Lost in nightmares” och ”Desperate escape”, och är två korta expansioner som återspeglar helt olika sidor av ”Resident evils” historia. Det förstnämnda miniäventyret utspelar sig i en möglig herrgård och delar ut så många nickar till seriens första spel att det borde få nackspärr. Stämningen är mörk, långsamt pyrande, fienderna extremt få men stora som hjärtattacker.

Den perfekta payoffen får man i ”Desperate escape”, som i enlighet med sin varudeklaration är så snabbt, hänsynslöst och explosivt att det hade kunnat livnära sig som fristående arkadspel. Ett smattrande fyrverkeri av allt det som präglat seriens frenetiska 00-tal.

Kombinationen av klassiskt och kontemporärt är så enkel att man undrar varför det tagit Capcom sån tid att kläcka den.

Allt som krävdes var ju att fokusera på det bästa. Inte det efterblivna.

Fotnot:

Extramaterialet kräver en stor nedladdning i Xbox 360-versionens fall, men då får man i gengäld tillgång till alla nyheter omedelbart – Playstation 3-ägare måste idiotiskt nog spela igenom hela huvudäventyret först.

Äger man redan ”Resident evil 5” behöver man inte köpa ”Gold edition”. Det går att ladda ner nyheterna separat mot betalning.

FAKTA

Resident evil 5: Gold edition

Ålder: Från 18 år

Genre: Action

Plattform: Xbox 360/Playstation 3

Pris: 359 kronor