Det självklara saknas

SPELA
Saknar det självklara: multiplayer.

Detaljerna. Det var i dem jag såg storheten i ”Anno 1404”. I möjligheten att zooma in på mitt strategispelsrike tills jag kunde se närstudera den lilla människans arbete på en av mina äppelodlingar. Hur hon plockade frukterna med en liten håv, lade dem i sin väska, gick till nästa träd och plockade några till. Hur andra stapplade fulla ut ur tavernan som jag precis byggt eller stannade upp och pratade med varandra på gatan eller tog ekan ut på havet för att lägga ut fiskenät. Detaljerna fanns överallt.

Men en saknades. En som i strategispelssammanhang känns ganska självklar:

Multiplayer.

Det här expansionspaketet handlar om det. Det heter ”Venice”, men gör det bara för att ”Äntligen multiplayer” inte låter lika klatschigt. Det finns ingen ny kampanj (bara en mängd fristående uppdrag) och det går inte att kontrollera den venetianska civilisationen – bara idka lite handel med dess köpmän. ”Venice” handlar alltså nästan bara om multiplayer.

Och det fungerar precis så bra som man hade kunnat hoppas. Ifall du har längtat efter att spela ”Anno 1404” med andra så kan det förstås vara klokt att köpa ”Venice”.

En detalj bara.

Det innebär också att du kommer betala 200 spänn för något du borde ha fått gratis för åtta månader sedan.

FAKTA

Anno 1404: Venice

Ålder: Från 7 år

Genre: Strategi

Pris: 200 kronor

(Testat till PC.)

Johan Martinsson