Smakar det så kostar det

Tiger Woods PGA tour online är värt den extra kostnaden.
SPELA

Det finns inget som heter en gratis lunch.

Chris Andersons skriver en massa om det i sin populära bok ”Free: radikalt pris – ny ekonomisk modell”. Där står allt om företagstricket att dingla med något kostnadsfritt för att få dig att spotta upp pengar i slutändan.

”Tiger Woods PGA tour online” funkar enligt F2P- modellen, ”free to play”, samma kategori som snärjt 26 miljoner ”Mafia wars”-spelare och tre miljoner användare av svenskutvecklade ”Battlefield heroes”: logga in, spela gratis direkt i webbläsaren. Men om du vill ta del av de riktigt spännande inslagen eller funktionerna så måste du betala för dig. Det är en affärsmodell som allt fler stora spelföretag vänder sig till.

Greppet kanske presenteras som något nytt, men slå upp ordet ”shareware” rätt tidigt i persondatorernas historiebok och du hittar samma sak. Det är ett förspel för att få dig att hala fram plånboken.

Nu låter det säkert som att jag tycker att ”Tiger Woods PGA tour online” är något dåligt.

Det är det inte. Det är ett fantastiskt spel.

PC-ägare har inte haft en ”Tiger Woods”-titel sedan 2007 och det här är snyggt och flyter väldigt imponerande för att vara en slimmad version som kräver vare sig hårddiskutrymme eller dvd-skivor att jonglera. Här finns ett erfarenhetspoängsystem och en internvaluta, och att spela online mot andra kontorsslavar är bland det roligaste man kan ha på betald arbetstid.

Men du kan bara spela på två banor. Och det är väldigt omständligt att komma över de prestationshöjande prylarna i spelets shop. Så länge du inte betalar.

Man måste ducka väldigt många mikrotransaktioner för att faktiskt få spela gratis. Problemet, om man ser det så, är att det är värt att betala för det.

Om kapitalismen är ett ekonomiskt system som bygger på att hålla oss missnöjda så är nya ”Tiger Woods” ett kapitalistiskt mikrokosmos.

För gratis kanske är gott. Men garanterad tillfredsställelse kostar 60 dollar.

FAKTA

Tiger Woods PGA tour online

Genre: Sport

Plattform: PC/Mac

Pris: Gratis, eller 60 dollar för helårsprenumeration med alla features

Åldersgräns: Från 3 år

Spela även

Tiger Woods PGA Tour 10 (Xbox 360/Playstation 3/Iphone/Wii)

I juni släpps ”2011”-delen i den franchise som EA Sports kommer fortsätta att utveckla trots att Woods har tappat stöd från andra samarbetspartners som Accenture, Gilette och TAG Heuer. Håll tillgodo med fjolårets så länge.

Visste du att

Man har bara tillgång till två gratisbanor, men EA Sports säger att alla tillgängliga banor (totalt elva stycken för betalande medlemmar) kommer roteras på de två platserna.

På gång just nu

EA Sports har lovat att spelet kommer uppdateras och förändras efter den feedback de får baserat på statistik och kommentarer från spelarna på spelets community. Hittills har det släppts en ny bana.