Gör det bättre själv då!

SPELA
D.I.Y.-kultur i spelformat.

Som spelkritiker ska man förstås aldrig tänka på hur outhärdligt förbannat svårt det är att faktiskt göra ett spel. Detta är ju utvecklarnas jobb, och därför måste jag strunta i det faktum att jag är så imponerad över att de ens lyckas utföra det.

Men ibland kommer det spel som gör det till en väldigt svår sak att strunta i. ”Warioware: Do it yourself” är ett sånt. Det låter en, som titeln antyder, göra spel själv – och det är en fascinerande upplevelse. För trots att spelen man kan bygga är så enkla att man skäms, så är själva inblicken i spelskapandet ändå helt omvälvande. Och bäst av allt – det känns aldrig så överväldigande att man inte orkar laborera mer. Det är mycket svårt att sluta experimentera med sina egna små sorgliga ursäkter för interaktiv underhållning, och det är ännu svårare att tröttna på kicken man får när man är klar med dem. Den senare känslan förstärks ännu mer när man upptäcker att man faktiskt kan skicka spelet trådlöst till sin Wii och därmed spela det på sin TV.

Jag skulle förstås kunna försöka kritisera det förhållandevis bleka utbudet av inbyggda minispel eller Nintendos sedvanligt skadeskjutna onlinetjänst – men det känns som vad jag än har att säga så har ”Wario ware: Do it yourself” alltid ett svar, tryckt i fetstil på framsidan av spelboxen: Gör det bättre själv då!

FAKTA

Warioware: Do it yourself

Åldersgräns: Från 7 år

Pris: 439 kronor

Genre: Minispel

Testat till: Nintendo DS

Johan Martinsson

ARTIKELN HANDLAR OM