Enkelbiljett till arkadnirvana

SPELA

”Afterburner climax” kostar 55 736 kronor i butik, och jag betvivlar inte att det är värt varenda krona.

Jag har inte själv spelat arkadversionen, men om Xbox Live Arcade-konverteringen är något att gå på ska jag nog vara glad för det. ”Afterburner climax” är så ursinnigt snabbt att det varvar alla andra spel redan på första banan, bara att sätta sig ner i arkadkabinettet lär vara det snabbaste tänkbara sättet att höja blodtrycket med ett par hundra millimeter kvicksilver.

Den risken löper man för övrigt även om man nöjer sig med hemversionen. Man skjuts iväg som en pil, det enda man kan göra är att åka rakt framåt och fyra av missiler mot all mötande trafik. Röken från dykande fiendeplan och luftvärnsraketer slingrar sig som ormar över hela skärmen. Sedan händer egentligen inte så mycket mer, men ”Afterburner climax” riskerar aldrig att kännas det minsta långtråkigt. För att vara ett arkadspel är det av normallängd, men det går så rasande fort att det känns som att det är över på tio sekunder. Och då har man ändå hunnit glimta några av årets vackraste spelvärldar, om än i raketfart. Det är blåa himlar och skimrande hav, grönskande dalgångar och glödande askmoln, den ena ljuvligt skruvade fantasibanan efter den andra – ett ”Outrun 2” i luften.

Om du är som jag låter inte 55 736 kronor som ett särskilt högt pris för en enkelbiljett till arkadnirvana.

Men vem du än är kan jag lova dig att 90 kronor för den rabatterade avgången är den bästa dealen du kommer få på ett spel i år.

FAKTA

Afterburner climax

Genre: Action

Ålder: Från 7 år

Pris: 90 kronor

Plattform: Testat till Xbox 360. Finns även till Playstation 3