Spel blev en succé för José

”Kul att nå en ny publik”

Foto: Mark Humphrey
COMEBACK José González hittar nya vägar för sin musik. Just nu ligger han etta på Speltoppen med sin bakgrundsmusik till ”Red dead redemption”.
SPELA

José González har inte släppt ett album på tre år.

Nu är sångaren tillbaka – sedan han tagit en oväntad genväg till listtoppen.

– Jag tycker det här är ett kul sätt att nå en ny publik, säger González till Nöjesbladet.

Ungefär halvvägs in i ”Red dead redemption” – just nu överlägsen etta på Speltoppen – händer något som får alla att haja till.

Precis när man ser den sträva mexikanska prärien breda ut sig för första gången får syrsorna i bakgrunden sällskap av en serie ekande gitarrtoner. Och medan solen glimrar bakom bergen börjar José González sjunga.

Känner sig smickrad

Överallt frågar sig folk vem trubaduren är som fyller den vemodiga scenen med laddning.

– Jag såg lite kommentarer på nätet, det var verkligen smickrande, säger González. Vissa har hoppat av hästen och blivit sura för att musiken då stannade. Andra har ridit långsamt och tittat på solnedgången för att hinna lyssna.

Utvecklaren Rockstar – känd för ”GTA”-spelen – är omtalad för sin musikaliska fingertoppskänsla.

– Lite smickrande var det. De skrev att de känner till min musik sedan ett bra tag tillbaka, och de tyckte att känslan skulle passa spelet, berättar González.

Jag var inne på en sajt för låttexter där artisten bakom din ”Heartbeats”-cover angavs som ”Sony Bravia”. Hur känns det att bli förknippad med andras produkter?

Hade tackat nej

– I det här fallet och med Bravia-reklamen så har det varit ganska positivt. Man når en ny publik. Men jag har inget stort behov av att ta över världen, som Lady Gaga.

Kent fick just ett eget ”Singstar”-spel. Hade du tackat ja om Sony ringt dig”?

– I nuläget hade jag tackat nej. Kanske om 50 år, när man har slutat turnera...

När du är lika gammal som Kent?

– Haha... men när man bara vill betala sina räkningar och hänga på landet med barnen, och inte bryr sig om vad som är ”rätt”.

FAKTA

Namn: José Gabriel González. Ålder: 31. Familj: Flickvän. Bor: Göteborg. Jobb: Artist. Inkomst: 347 200 kronor (taxeringsår 2009). Bakgrund: José González har hittills släppt två album som soloartist. Sitt stora genombrott fick han 2006, när hans The Knife-cover ”Heartbeats” ackompanjerade en hypnotisk Sony-reklam. Låten González spelat in till succéspelet ”Red dead redemption” är en avskalad tolkning av hans band Junips ”Far away”.