Har kört i diket

SPELA

”Tillsammans kan vi bygga något som sträcker sig mot spelhimlen!” tycks utvecklarna United Front Games vilja säga när de släpper ut ”Modnation racers” – den lättsamma kartracingens svar på ”Little big planet” – på vägarna.

Alla kan hjälpa till. På en rad föredömligt enkla sätt kan man skapa sina egna karaktärer, go-karts och banor – och på en rad lika föredömligt enkla sätt kan man dessutom dela med sig av allt detta till omvärlden. Och varje gång någon lyckas bygga en nästan exakt kopia av Spindelmannen eller Scooby-Doo-bilen eller någon ”Mario kart”-bana så kommer ”Modnation racers” komma ännu närmre de stora höjderna.

Så är i alla fall tanken. Och det hade funkat också – om det inte vore för att en sak saknas:

En stabil grund.

United Front har lyckats ge spelarna verktygen att mejsla ut sin ultimata racingupplevelse, men misslyckats med det enda vi inte kan skapa själva. Det allra viktigaste:

Själva racingen.

Det är en sladdrig historia. Ännu ett i raden av misslyckade försök att kopiera ett koncept som Nintendo nailade på första försöket. Och betänker man utvecklarnas övriga misslyckanden – som tveksam estetik och plattfallande humor – så känns det plötsligt uppenbart varför de ville få användarna att skapa hela spelet åt dem.

De kunde inte själva.

FAKTA

Modnation racers

Genre: Racing

Åldersgräns: Från 7 år

Pris: 599 kronor

Plattform: Playstation 3

Johan Martinsson