Välbevarad hemlis

Orkar du med en lång strartsträcka och ful grafik väntar ett fantastiskt engagerande rollspel i ”Alpha protocol”.
SPELA

I kapitel 17 i Chuck Palahniuks ”Fight club” står det plötsligt en man på berättarjagets och Tyler Durdens veranda. Han vill komma in, bli en del av Fight Clubs innersta. Men de låter honom vänta. De säger åt honom att det inte finns plats för honom. De skriker åt honom att sticka. De slår honom med en sopkvast.

Efter tre dygn där ute på verandan släpper de plötsligt in honom.

Han har visat sig värdig.

Det känns som om Obsidian – vars anställda skapat monumentala rollspelsklassiker som ”Fallout” och ”Planescape: Torment” – har försökt göra något liknande med sitt ”Alpha protocol”.

De har försenat det gång på gång, fått oss att vänta i åratal – och endast erbjudit katastrofala E3-visningar som plåster på såren. De har gett det ett outhärdligt oinspirerat namn, ackompanjerat detta med en lika generisk premiss (spelaren är en hemlig – gäsp – agent) och grafik så tråkig att man är rädd att ens Xbox 360 ska bli rödringad av skammen. De inleder spelet med flykt från ett hemligt labb, evighetslånga tutorials och en bekämpa-terrorister-semester i Saudiarabien.

Står du fortfarande kvar?

Välkommen in.

Här, några timmar in i handlingen, finner du ett fantastiskt rollspel. Du engagerar dig i spännande dialoger och gör val som får konsekvenser. Du talar med karaktärer som alltid döljer stora historier bland dialogträdets grenar. Och du smyger.

Det går att skjuta också, men ärligt talat – gör det inte. Levla istället till dig en massa stealthförmågor och upplev detta spionrollspel som det bör upplevas.

”Alpha protocol” kommer inte att sälja – men det är så intressant att det kommer att få en mycket lojal fanskara. Kanske har det redan hänt, och kanske är det en annan anledning till att du antagligen inte hört talas om det.

Kanske är den första regeln när det gäller ”Alpha protocol” att man inte pratar om ”Alpha protocol”.´

FAKTA

Alpha protocol

Genre: Rollspel

Åldersgräns: Från 18 år

Testat till: Xbox 360. Finns även till Playstation 3 och PC.

Pris: 599 kr (Playstation 3/Xbox 360), 449 kr (PC)

Johan Martinsson