Nattsvart – och hotfull

1 av 2
Nya Xbox 360 med Darth Vader-finish. Kameran Kinect (nederst) ingår inte i priset, den släpps vid ett senare tillfälle.
SPELA

Den är svart som synden men kommer som en välsignelse för miljoner spelare.

Xbox 360 blev just mindre, tystare och snyggare än någonsin.

Sommaren är över oss, gräs och gröda gror, och allt blir återfött. Till och med tv-spelskonsoler.

Den ursprungliga modellen av Xbox 360 var en vrålande monolit i grå plast.

Designen var radikal när den lanserades för nästan fem år sedan, men trots att Microsoft öppet medgav att de inspirerats av Ipod kändes själva utförandet allt annat än exklusivt.

Skivsläden skallrade, det externa strömaggregatet vägde som om man höll ett nyfött barn i famnen – och själva konsolen lät ungefär lika mycket som ett. Den som har råd kan nu lägga allt det där bakom sig.

Utbyggd hårddisk

Nya Xbox 360 är inte billigare än de tidigare modellerna, men kompenserar det bland annat med inbyggt wifi-stöd, vilket gör att man slipper köpa till Microsofts egna (svindyra) adaptrar.

Den interna hårddisken rymmer 250 gigabyte – visserligen ingen nyhet, men ett stort lyft för den som hittills försökt husera med den allra första modellens trångbodda 20 gigabyte. (Vill man ta med sig innehållet från sin gamla enhet i flytten krävs en speciell sladd och en rätt omständlig överföringsprocess.)

Strömklumpen är fortfarande extern, men åtminstone mindre och lättare.

Men det som slår en först är att Xbox 360 äntligen känns – och ser ut – som ett stycke hårdvara i samma lyxklass som Playstation 3. Det hotfulla höljet präglas av aggressiva fartränder, hårdare kurvor och nattsvart Darth Vader-

finish.

Känsliga knappar

De läckra detaljerna sträcker sig till de beröringskänsliga knapparna på själva enheten – bara nudda dem för att starta konsolen eller poppa ut skivsläden med ett elegant pling.

Microsoft har aldrig varit kända för sitt hårdvarukunnande. Kanske har de äntligen hittat rätt touch.

FAKTA

Xbox 360 ”slim” (officiellt bara Xbox 360)

Vad: Slimmad, trimmad variant av snart fem år gamla Xbox 360. När: Sverigerelease 16 juli. Hur mycket: Cirkapris 2 500 kronor.