Nät-Conan är här för att stanna

SPELA

I Hyboriens österland Khitai, där ”Rise of the Godslayer” utspelar sig, gav 20-talsförfattaren Robert E Howard drömmen om det mytologiska Kina gestalt. Och bland uråldriga tempel, mytologiska väsen, ridande bågskyttar och en mur som sträcker sig genom hela riket är det en perfekt grogrund för äventyr.

Men vägen till Khitai har varit kantad av svårigheter. När ”Age of Conan” släpptes för två år var det med en övertygelse om väntande miljonpublik och att ”World of Warcraft” bara var ett litet hinder på vägen. Sedan kom nätrollspelsdöden. Spelarna såg stora sprickor i ”Conans” fasad, och gapande luckor bland de utlovade spelingredienserna. Publiken svek och det senaste året har spelet levt en tynande tillvaro.

rför är det förvånande hur säkert och modigt ”Rise of the godslayer” känns i sitt uttryck. Expansionen breddar snarare än förlänger spelet. Inte bara genom att den i stället för att höja nivåtaket främst fyller ut vägen dit, utan också rent fysiskt. Khitais oändliga grässlätter är en friare, vidsträckt värld.

Vissa menar att alla förändringar egentligen borde ha funnits med i originalet. Men de missar poängen: att ”Age of Conan” av i dag är ett av de vackraste och djupaste nätrollspelen – och att det med ”Rise of the Godslayer” visar att det är här för att stanna.

FAKTA

Age of Conan: Rise of the godslayer

Genre: Nätrollspel

Åldersgräns: Från 18 år

Testat till: PC

Pris: 299 kr

PÅ GÅNG

Beyond good & evil 2 (okänt datum)

Playstation 3/Xbox 360 Glöm alla onda rykten! Michel Ancel jobbar kvar på Ubisoft och utlovar ett ”exceptionellt” spel, precis som alla andra spelutvecklare gör om sina projekt. Skillnaden är att vi tror honom.

Final fantasy tactics: The war of the lions (15 september)

Iphone Om du tycker att ”Farmville” är sommarens stora Iphone-nyhet är det något fel på dig.

Zelda: Skyward sword (2011)

Wii Förmodligen det mest efterfrågade spelet i vår E3-bevakning. Vi är dock inte helt säkra på varför – vi har spelat det, och det är bara ”Zelda” med Motion plus-styrning.

ARTIKELN HANDLAR OM