En stor prestation

Apsnyggt! Specialutgåvan har utrustats med högupplöst grafik.
SPELA

ÄVENYR Tänk att det var hit spelarmassorna vallfärdade en gång i tiden. Inte till karbonkopierade krigssimuleringar – utan till karibiska öar där det kändes som att man kunde hitta någonting briljant och rullapå- golvet-skrattretande bakom varenda pixel. Till idéer och infall så egensinniga att de fortfarande, 20 år senare, känns genuint uppfriskande.

En annan orsak till denna känsla är att den version av ”Monkey island 2: LeChuck’s revenge” som jag spelar har tilldelats suffixet ”Special edition” – och dessutom utrustats med till högupplösthet upputsad grafik och talad dialog.

Detta har puritanerna bemött med förutsägbar ilska – men vad de inte förstår är vilket strålande jobb Lucasarts har gjort med att få denna geniala men klumpiga 90-talsklenod att föra sig i ett modernt sammanhang. Det nya menysystemet gör det exempelvis exemplariskt enkelt att åtnjuta äventyret med en kontroll i händerna och en soffa under röven. Det är en stor prestation.

Framför allt är detta ett spel som helt och fullständigt övertygar en om att det faktiskt var bättre förr.

Tänk på det – för 20 år sedan hette storspelen ”Monkey island”. Nu heter de ”Gears-“ eller ”God of war”. För 20 år sedan reste vi alla till platser där fantasi och fyndigheter regerade. Nu kommer vi inte längre än till de likbeströdda slagfälten.

Det är lätt att känna att vi har seglat vilse.

FAKTA

Monkey Island 2: LeChuck's revenge: Special edition

Genre: Äventyr

Plattform: Xbox 360, PS3, PC

Pris, nedladdning: 90/95 kronor

Johan Martinsson

ARTIKELN HANDLAR OM