Var inte orolig, du kommer älska det

Lego Harry Potter.
SPELA

PLATTFORM Autentisk användarkommentar från en större spelsajt:

”Jag är 33 – får jag spela och gilla det här? /orolig”

Det här är lego-spelens förbannelse. De marknadsförs som barnspel. De recenseras som om de vore barnspel. Och de betraktas av spelarna på samma sätt.

Jag skulle vilja bemöta den oroliges fråga med en motfråga. Har du någonsin samlat bilar i ”Gran turismo”? Stjärnor i ”Super Mario 64”? Jagat orber i ”Crackdown”?

I så fall har du just hittat ditt himmelrike.

”Lego Harry Potter” är det sjätte spelet i brittiska Traveller’s tales sanslöst framgångsrika lego-serie. Som alltid är det ett lika kaotiskt som underhållande co-op-kalas med samlandet i centrum.

Men likt ”Lego Indiana Jones 2” var en revolt mot seriens gamla regelverk så tar ”Harry Potter” flera viktiga steg bort från stagnering. Karaktärsspecifika förmågor har bytts ut mot magier. De vindlande världarna är både gnistrande vackra och snillrikt konstruerade. Hubblabyrinten Hogwarts är vår tids motsvarighet till slottet i ”Super Mario 64” – allt man ser går att utforska, allt man utforskar leder till belöningar. Minsta krukväxt ruvar på en hemlighet, och ytterligare någon promille till procentmätaren som minutiöst registrerar ens framsteg.

Traveller’s tales tar sig som vanligt precis vilka friheter som helst med förlagematerialet. Här visar de prov på en fantasi vida överlägsen J K Rowlings. Ett pussel kan till exempel gå ut på att man avfyrar en magi mot en förtrollad tavla föreställande en badande trollkarl, som i sin tur blir irriterad och kastar en badanka på en, vilken man blåser upp och ger till en enorm kerberos-hund för att den ska bli distraherad. Till slut trollar man fram en harpa som spelar en vaggvisa så hunden somnar och man kan gå förbi.

Jag förstår att det här inte låter särskilt upphetsande om du är van vid att såga ihjäl utomjordingar i ”Gears of war”.

Men det spelar ingen roll. Jag kan lova dig att till och med du skulle älska ”Lego Harry Potter”.

Bara du slutar vara så jävla orolig.

FAKTA

Lego Harry Potter: Years 1-4

Åldersgräns: 7 år Pris: PS3: 399 kr, Xbox 360: 399 kr, PC: 219 kr.

Spela även: ”Lego Star Wars: The complete saga” (Playstation 3/Xbox 360/PC). Om så bara för att se Darth Vader i lösmustasch.

Visste du att... uppföljaren redan är indirekt avslöjad? Läs titeln noggrant: ”Years 1–4” betyder att det behövs en andra del för att fylla i luckorna. Precis som med ”Lego Star Wars” och ”Lego Indiana Jones: The original adventures”.

Just nu... följer Traveller’s tales upp sina välförtjänt framgångsrika ”Lego Star Wars”-spel med ytterligare ett – ”Lego Star Wars III: The clone wars”, för release våren 2011.