Vackert plagiat av japansk arkad

SPELA

Inget ord har urholkats lika mycket det senaste decenniet som ”arkadspel”.

Idag används termen för att beskriva allt från menlösa Iphone-titlar till varenda bilspel utan simulatorambitioner.

Men egentligen utvecklas de enda sanna arkadspelen i Japan, av den knappa handfull företag som fortfarande behärskar det anrika hantverket i sin ursprungliga definition.

Det är just för att de accepterat sitt underläge som de amerikanska utvecklarna bakom ”Hydro thunder hurricane” lyckas så bra. Det här är en bokstavstrogen tolkning av det uråldriga japanska originalreceptet för ett lyckat arkadspel – skrikiga menyer, dålig technorock, perfekta blå himlar och artificiellt solsken. Loppen präglas av paradisöar, kalvande isberg och hav som skimrar som om de spetsats med olja. Logiken är underordnad upplevelsen – man blir inte förvånad när man blir omkörd av ett vikingaskepp, eller en sjöorm helt plötsligt tornar upp sig över böljan. Själva banorna är så vackra att de lika gärna hade kunnat släppas som expansion till ”Outrun 2”. Spelmässigt är det ”Wipeout 2097” parat med ”Wave race 64:s” vilda vågsurfing.

Det gör ”Hydro thunder hurricane” till ett spel som parkerar sig strax bakom ”Outrun online arcade” och ”Afterburner climax” i nedladdningskön.

FAKTA

Hydro thunder hurricane ➕➕➕

Genre: Racing

Åldersgräns: Från 12 år

Testat till: Xbox 360

Pris: 120 kronor (Ladda ner)