Harmlös retro för alla nördar

Old school ”Scott Pilgrim” handlar mycket om att gå och slå på gammalt vis. Klonade fiender ska löpande band-nitas.
SPELA

Scott Pilgrim är 23 år gammal, bosatt i Toronto, hjälten i de kultförklarade serierna som bär hans namn och dessutom talanglös basist i bandet ”Sex Bob-omb”.

Och att ni är så många som fattar den referensen är också exakt varför det är 2010 som de spelnördiga ”Scott Pilgrim”-serierna kan kokas ner till en kioskvältande Michael Cera-rulle. Retrospelkulturen har slutligen omfamnats av en semi-ironisk allmänhet, och medan den ena hipstern efter den andra börjar rota efter sina gamla ”8-bitars” så går de genuina nördarna ännu längre: de frossar i retrofili.

Vilket förstås är oerhört praktiskt för spelbranschen. Nu slipper de ju hålla på och tänka på det där ansträngande som kallas ”innovation”. Alla blir överlyckliga så fort de gör samma sak som de gjorde för 20 år sedan.

”Scott Pilgrim vs the world” är spelet som varje nörd, hipp som ohipp, kan samlas kring. Det består av rykande het pixelkonst, fyndiga referenser som går från ”allmängiltiga” (Toronto-kartan är ritad på samma sätt som världarna i ”Super Mario bros 3”) till ”hardcore” (parodier på moralkakor man kunde hitta i amerikanska arkad­hallar på 90-talet), och ett spelkoncept som till och med de vars senaste spelkonsol var nämnda ”8-bitars” kan känna igen.

Det handlar om att gå och slå, på samma sätt som i ”Double dragon” (1988) eller ”Streets of rage” (1991), och, tja, mycket mer finns egentligen inte att säga. Man kan vara fyra spelare på samma gång, man skrattar åt igenkänningshumorn och man kan, åtminstone i några timmar, ha väldigt roligt med att löpande-band-nita klonade fiender.

Men i en tid då bakåtsträvandet upphöjts till ett trendigt ideal – ivrigt påhejat av såväl bransch som spelnördar som allmänhet – så behövs mer än någonsin spel som vågar titta framåt. Som vågar ta sig an hela världen.

”Scott Pilgrim vs the world” är – trots sitt namn – inte det spelet.

FAKTA

Scott Pilgrim vs the world: The game

Ålder: 12. Plattform: PS3. Pris: 90 kr.

Spela hellre det här: ”Limbo” (Xbox 360). Om du ska använda dina ”för nedladdningsbara spel”-märkta pengar på något i sommar: låt det bli ”Limbo”. Lycka till med att hitta något mörkare, smartare eller vackrare.

Visste du att ... Scott Pilgrims motivation till att bruka så mycket våld kommer från hans vilja att besegra sin flickväns sju onda ex-pojkvänner? I spelet är mötet med dessa givetvis spektakulära boss-strider.

Just nu: väntar vi på filmen med samma namn, som – om man ska döma av dess mottagande i USA – kommer att bli betydligt mer spännande. Den 8 oktober sägs vara det svenska premiärdatumet.

Johan Martinsson