... och som det rör sig!

Grafiken i ”And yet it moves” består av sönderrivna foton som limmats ihop.
SPELA

PLATTFORM För ett och ett halvt år sen släppte Broken Rules sitt debutspel. Namnet luggade de från en latinsk fras (”E pur si muove!”, översatt ”Och ändå rör den på sig”) som Galileo Galilei sägs ha muttrat efter att inkvisitionen tvingade honom att avsvära sig idén att jorden rör sig runt solen.

Det är en passande titel. Samma trots mot den vedertagna synen på sakernas tillstånd präglar nämligen spelet. ”And yet it moves” är en dekonstruktion av plattformsgenren, men också av normal speldesign. All grafik i spelet består av sönderrivna foton som limmats ihop. Till och med karaktären du spelar med är tillverkad av små, löst hopsatta pappersbitar som splittras om han slår i väggar eller faller från hög höjd. Vilket han gör ofta. Spelet går nämligen ut på att manipulera gravitationen genom att rotera världen runtom karaktären. I den ursprungliga versionen till PC kunde du bara rotera omgivningarna nittio grader åt gången, men i Wii-versionen har du full 360-gradig kontroll.

Tillsammans med tre nya banor är det också allt som skiljer versionerna åt. Och det kan man ju tycka vad man vill om. På ett och ett halvt år borde det kanske hänt lite mer.

För mig räcker det dock mer än väl. Förra årets bästa plattformsspel blev ju just lite längre. Och det rör sig bättre än någonsin.

FAKTA

And yet it moves

Åldersgräns: 7 år. Pris: (Wii, nedladdning) 100 kr.

Carl-Johan Johansson