”Ett enda långt kärleksbrev”


Back to the future: The game, episode 1: It's about time

1 av 3
SPELA

ÄVENTYR Alla andra spelföretag skulle ha misslyckats kapitalt med uppgiften att utveckla ett spel baserat på ”Tillbaka till Framtiden”-serien.

Men Telltale Games är inte som alla andra.

De har en respekt för sina licenser som sträcker sig långt bortom ekonomiska vinstperspektiv. De förstår hur man skriver komedi. Och, framför allt, de förstår vad som gjorde filmerna så unika. Och det är med kuslig precision de lyckas återskapa den känslan. ”Back to the future: The game” är som ett enda långt kärleksbrev till Robert Zemeckis filmtrilogi.

Fängslad Doc

Spelet börjar sex månader efter den sista filmen. Marty McFly saknar sin vän, Doc Emmet Brown, som är försvunnen. Banken i Hill Valley har börjat auktionera bort Docs tillhörigheter eftersom ingen hört av honom på månader. Plötsligt dyker en DeLorean upp med instruktioner till Marty.

De är från Doc. Han sitter fängslad i 1931, under förbudstiden, misstänkt för att ha bränt ner en bar som säljer alkohol illegalt. Han kommer att skjutas dagen därpå av dess ägare, gangstern Kid Tannen. Marty reser tillbaka i tiden för att rädda honom. I processen stöter han på Docs yngre jag och sin egen farfar, Arthur McFly, som precis som sina ättlingar utnyttjas skoningslöst av Tannen-släkten.

”Allt du någonsin velat ha”

”Back to the future” är allt du någonsin velat ha från en uppföljare till serien. Precis som filmerna fokuserar det på hur Hill Valley och dess ättelinjer upprepar vissa mönster och beteenden generation för generation. Allting skvallrar om att Telltale har skött licensen med en mors kärlek.

Manuset är skrivet tillsammans med Bob Gale, medförfattaren till filmerna. Christopher Lloyd repriserar sin roll som Doc Brown. Och även om Michael J Fox sjukdom hindrar honom från att göra samma sak så har de hittat en ersättare i AJ LoCascio som låter helt identisk.

Det är ett spel som – hittills – är fullt värdigt att jämföras med sina filmiska föregångare. Ett bättre betyg än så är svårt att få.

FAKTA

➕➕➕➕ Back to the future: The game, episode 1: It's about time

Format: PC (nedladdning, 160 kr för 5 episoder)

Carl-Johan Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM