Toplessmonster och sadistmord

Ändå känns nya God of war trött och tandlöst

SPELA

ACTION Kratos störtar mot avgrundens botten. Han försöker avsluta sitt liv, men istället inleder han ”God of war” och en av Sonys absolut mest framgångsrika spelserier.

Fem år och spel senare finner vi Kratos i en annan kass situation. ”WHAT HAVE I DONE?” frustar han, och svaret på den frågan är att han har haft ihjäl en familjemedlem.

Igen.

Chock: God of war chockar inte

Snart har han dock glömt detta och skyndar vidare för att hinna med allt annat på den rätt tveksamma ”God of war” -checklistan: sadistmörda oskyldiga människor, knulla lite horor (nu fler än någonsin på samma gång!) och skiva av armar på toplessmonster.

Och det låter kanske chockerande, men har man spelat något av de fyra föregångarna är det precis vad det inte är. Det är bara förutsägbart.

”God of war” -serien har nämligen, precis som sin ilskna protagonist, blivit en parodi på sig självt. Den verkar för evigt dömd att upprepa sig. Samma gamla fiender faller för samma gamla attacker, och däremellan berättas en historia som utspelar sig någonstans mellan ”God of war” och ”God of war II” – men som ändå känns pinsamt välbekant.

Trött upprepning

Sony vågar inte byta ut en endaste ingrediens i sitt framgångsrecept. De verkar inte förstå att utan förnyelse kommer de inte att kunna fortsätta ge ut bästsäljande ”God of war”-spel.

Och istället för att hålla Kratos kvar i livet driver de honom mot avgrunden.

Johan Martinsson

ARTIKELN HANDLAR OM