Fantasin tar aldrig slut

1 av 3
SPELA

PLATTFORM Odiskutabla sanningar. Spelkritiken kryllar av dem.

Som den här: ett plattformsspels kvalitet står i direkt relation till hur exakt dess kontroll är.

Så är det ju. Trodde vi.

Men så kolliderade jorden med ”Little big planet” – och gamla sanningar blev till stoft. Utvecklarna Media molecule sket i kontrollen, men fyllde spelet med såna mängder uppfinnings rikedom och charm att man bara var tvungen att utnämna det till världens bästa plattformare.

I efterhand är det tydligt att spelets inbyggda baneditor var till dess fördel på fler än ett sätt. När Media molecule la ”Little big planets” byggklossar i våra händer så skänkte de inte bara det evigt liv – de fick oss även att förstå vilka stordåd de hade utfört med sitt eget äventyr.

Samma sak händer i PSP-uppföljaren. Jag går in i editorn, imponeras av dess bevarade innehålls rikedom, skapar en av historiens sämsta plattformsbanor, byter till spelets huvudläge – och blir fullständigt överväldigad över vad utvecklarna uppnått med exakt samma verktyg.

Det är hisnande fallskärmshopp, bossfajter mot King Kong och interaktivt skådespeleri i kalkon skräckisen ”Little bug planet”. Fantasin tar aldrig slut. Och därför spelar varken kontrollen eller frånvaron av flerspelarläge någon större roll. Man är lika imponerad ändå.

Över att fjolårets mest monumentala Playstation 3-titel får plats i en PSP.

Över att man kan krympa ”Little big planet” och ändå få det att kännas precis lika stort.

FAKTA

➕➕➕➕ Little big planet

Från 7 år

Format: PSP (275 kr)

Johan Martinsson

ARTIKELN HANDLAR OM