Superkul – om man är en apa

Man förväntar sig mer av
världens största spelserie

1 av 6
TRÅKIGARE ÄN DET SER UT ”Wii play: Motion” framkallar inga glada miner.
SPELA

PARTYSPEL Wii-serien är den överlägset bäst säljande spelserien någonsin. Det är också en av de som kostar minst att utveckla, både mätt i pengar och ansträngning. Alla spelen är designade i princip likadant. De använder Miis som karaktärer och utgörs av en mängd simpla minispel som simulerar aktiviteter från vardagen. ”Wii sports”, som startade hela hysterin, är det mest sålda spelet i världen med sina 76 miljoner exemplar.

Det är också det enda spelet i hela serien som är riktigt bra.

Bara för casualspelare

”Wii sports” var både första och sista gången som serien hade en spelmässig poäng. Sedan dess har det enbart handlat om att locka till sig casualspelare med en lättillgänglig approach. Ord som ”fitness”, ”socialt spelande” och ”fysisk utmaning” har sedan länge ersatt ”underhållning” som försäljningsargument.

Och det är väl helt okej. Bortsett från att de nu försöker inbilla dig att ”Wii play: Motion” faktiskt är underhållande. Det är det inte.

”Ny” kontroll ingår

Det innehåller tolv minispel totalt. De låter dig utföra spännande aktiviteter som att fiska upp skatter ur havet, balansera glasskulor ovanpå varandra i en strut och kasta macka på en damm genom att vinkla kontrollen rätt mot vattenytan. Upp till fyra spelare kan tävla mot varandra samtidigt. Upplevelsen är tänkt att bli bättre med Wii remote plus – en ny Wiimote med inbygd Motion plus, vilket gör kontrollen betydligt känsligare.

Knappast häpnadsväckande

Det är ett spel designat av apor. Ingen kan ha ägnat upplägget mer än en flyktig tanke. Spelmomenten är banala, idéfattiga och gimmickbetonade. Det är inte särskilt roligt att spela varken ensam eller mot andra. Det är ett spel som bara existerar för att demonstrera en modifierad handkontroll. Och eftersom tekniken i den varken är särskilt ny eller särskilt häpnadsväckande uteblir effekten lika hårt som underhållningen.

Kvar är ett lättillgängligt spel som bara är roligt för de som fortfarande tycker att det är fantastiskt med en kontroll som kan simulera verkliga rörelser, oavsett om de är värda att simulera eller ej.

FAKTA

➕➕ Wii play: Motion

Från 7 år

Format: Wii (429 kr)

Spela även: ”Wii sports” (Wii). Det är fortfarande det enda spelet i Wii-serien som inte har missat att halva poängen med ett spel är, just det, att det borde vara roligt att spela.

Visste du att... ”Wii sports” ensamt har sålts i fler exemplar än alla ”Zelda”-spel någonsin? Om du nu behövde en jämförelse som illustrerar exakt hur populära Nintendos casualspel är.

Just nu: Väntar vi på ”Zelda: Skyward sword”, som är ett av de kommande storspel som kommer att utnyttja Wii remote plus. Kontrollen följer med på köpet av ”Wii play: Motion” men går även att köpa separat.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Carl-Johan Johansson