Hypersnygg retroaction

Men Mighty switch force hade gärna fått vara längre

SPELA

PUSSEL/PLATTFORM Det är inte säkert att man är som bäst när man är som störst.

På 90-talet dominerade plattformsgenren spelutbudet, men var överlag en oerhört formelbunden och grå genre. Nu, när 2d-baserade sidoscrollande plattformare tvingats ut på betydligt mer perifer mark i konsolernas nedladdningstjänster, står plötsligt pixelflaggan i topp.

Hypersnygg retrografik

”Mighty switch force” är ett av alla dessa spel som överraskar med sitt genomtänkta koncept. Det ser ut som ett hypersnyggt Mega Drive-spel i typisk ”Gunstar heroes”-stil, och går ut på att man i rollen som en kvinnlig polisrobot ska fånga in fem farliga femme fatales som rymt från en fångtransport. Till sin hjälp har man en hjälm med en polissiren som när den aktiveras får vissa plattformar att försvinna och andra att framträda. En intressant mekanik som bland annat även används för att hoppa in i raketer och avfyra dem.

Futtig speltid

Utvecklaren Wayforward har konstruerat 16 riktigt smarta banor (speciellt den sista, där hjälmen skadats och switch-funktionen istället slås på automatiskt var tredje sekund), men tyvärr är det hela över precis när man börjar bli varm i kläderna. En och en halv timmes speltid känns lite futtigt.

Men det säger väl egentligen mer om hur bortskämda vi är nu för tiden. För hade ”Mighty switch force” släppts för 20 år sedan hade det varit en klassiker idag.

FAKTA

➕➕➕ Mighty switch force

Från 12 år

Format: Nintendo 3DS (nedladdning, 60 kr)

Jonas Högberg