Ett magplask för Nintendo

Boom street är som Monopol – med tortyr

SPELA

PARTYSPEL Det regnade kostymnissar från skyskraporna i USA under 20-talets börskrasch. De hade förlorat i verklighetens riskkapitalspel. Några år senare lanserades Monopol, sällskapsspelet som lärde oss att man ska må bra när ens vänner går i konkurs och förlorar alla sina pengar. Kanske gav det en skenbar revansch för de som inte gjort magplask i asfalten.

År 2008 slog den senaste ekonomiska krisen till, och idag kan vi trösta oss genom att spela affärssimulatorn ”Boom street” – en digital kopia av Monopol. Fast sämre. Likheterna dem emellan är slående, skillnaderna är tortyr.

Skitenkelt – eller skitsvårt

De omoderna spelpjäserna hatten och strykjärnet har bytts ut mot karaktärer från Nintendo och ”Dragon quest”. Det låter trevligt i teorin, åtminstone för utvecklarna Armor Project och Square Enix. Tanken är god, men i praktiken är det som att försöka rädda alla självmordshopparna med en luftmadrass från Clas Ohlson.

Man kan spela ”Boom street” ensam eller med tre medspelare. Det finns två svårighetsgrader: skitenkel och skitsvår. I den enkla versionen springer man runt på en digital spelplan och köper hus. I den svåra handlas det förutom byggnader även med aktier inom de olika distrikten. Personen som först uppnått maxpoäng hunnit tillbaka till banken vinner.

Tråkigare än deklarationen

Särskilda rutor med minispel fungerar som ett avbrott i det annars tragglande handelsspelandet. När tråkiga stafettlekar med slemdroppar känns som en lättnad är det lätt att konstatera att något är väldigt fel.

Enspelarläget är en gudagåva för alla som drömt om att spela Monopol med sig själva. Det är lika stimulerande som att titta på när någon annan deklarerar. Särskilt när man tvingas njuta av alla tre ai-spelares rundor i realtid, även när de spelar minispel. Det blir inte bättre av att pampig paradmusik med cymbaler repeteras om och om igen under tiden. Dessutom finns ingen snabbspolningsfuktion, vilket gör att man får vänta oförlåtligt lång tid på sin tur.

Sambandet mellan ekonomikris och riskkapitalspel säger förmodligen något intressant om samhället vi lever i. Kanske hade jag kunnat förklara vad, om det inte hade varit för att jag är upptagen med att skrapa ihop resterna av min mosade spelupplevelse.

FAKTA

➕ Boom street

Från 3 år

Format: Wii (399 kr)

Kerstin Alex