Blixtförälskelse som går över lite för fort

Men Crush är fortfarande smart, fyndigt och älskvärt

SPELA

PUSSEL Jag visste det från första stund. Jag ville ha ”Crush”.

Det var 2007 när jag såg det för första gången. PSP var ny, och i dess utbud – bland alla snygga men tråkiga spel – så fanns det ett som var annorlunda. Ett pusselspel som gjorde någonting helt nytt och intressant. Någonting som gjorde att jag ville ha det.

Men det blev aldrig vi två. Något kom emellan. Livet, säkert.

Fyra år senare träffar jag på det igen. Det kallar sig ”Crush 3D” nu, och spelas med hjälp av en 3DS. Det ser fortfarande spännande ut.

Den här gången blir det mitt.

Intellektuellt utmanande

Till en början vill jag vara med det hela tiden. Det är ett pusselspel som kan misstas för ett plattformsspel i 3d. En pojke i morgonrock ska hoppa mellan plattformar och trycka på knappar och ta sig till banans mål. Problemet är bara att ingen av banorna går att klara. Inte en enda!

Inte förrän man trycker på L-knappen, vill säga.

För om man gör det så förvandlas 3d-världen i ”Crush” till 2d. Banorna trycks ihop – och plötsligt öppnas vägar som pojken kan använda för att ta sig till sitt mål. Och givetvis förvrängs banorna på olika sätt beroende på vilken kameravinkel man har valt.

Det är roligt och intellektuellt utmanande och komplext. Jag blir nog lite kär.

Tankarna vandrar

Men snart irriterar jag mig på saker. Jag börjar tycka att det ser rätt tråkigt ut egentligen, jag ogillar musiken det spelar och jag tycker att det är synd att det aldrig vill berätta något viktigt för mig.

Och när jag ligger där i soffan, med ”Crush” i mina händer, så märker jag att mina tankar är någon annanstans. Hos ett spel som heter ”Fez”, som ska släppas i vår. Det verkar vara ganska likt ”Crush”, men faktiskt mycket charmigare och vackrare och coolare, och jag kan inte låta bli att önska att det var här nu, istället.

Och det är då jag förstår att det här aldrig kan hålla. Att det här spelet inte är det rätta. Inte den stora kärleken.

Bara en kort förälskelse.

Bara en crush.

FAKTA

➕➕➕ Crush 3D

Från 12 år

Format: Nintendo 3DS (379 kr)

Spela även: ”Chime” (Xbox 360, Playstation 3, PC). Zoë Modes andra pusselspel släpptes för drygt ett år sedan, och är faktiskt ännu bättre än ”Crush”. Det är också ett spel vars intäkter går direkt till välgörande ändamål.

Visste du att... Zoë Mode är ett av de där halvsmå engelska utvecklarhusen som år efter år kämpar med tråkiga licenser – i det här fallet en massa ”Singstar”- och ”Eye toy”-expansioner – för att någon gång få chansen att göra något eget?

Just nu: Väntar vi, som sagt och som vanligt, på ”Fez” – det dimensionsutmanande äventyret som är tänkt att sätta Xbox Live Arcade i brand i vår.

Johan Martinsson