Ett spel man sent kommer glömma

7 grand steps är en helt unik upplevelse

1 av 4
SPELA

STRATEGI ”7 grand steps” liknar inget annat du har spelat förut.

Det låter oss följa en familj genom olika tidsåldrar. Var och en av åldrarna ställer upp en mängd prövningar som avgör inte bara ättelinjens ställning i samhället utan även hur den västerländska civilisationen formas.

Komplex mekanik

Deras livscykler representeras av ett snurrande hjul fullt med symboler. Genom att tillverka och sedan spendera särskilda färdighetsmynt flyttar du karaktärerna fram och tillbaka över dess yta. När båda figurerna hamnar på samma symbol resulterar det då och då i ett barn, och detta barn måste matas med erfarenhetsmynt varje runda för att växa upp och så småningom ta sina föräldrars plats.

Spelmekaniken fortsätter att expandera på det här viset, lager efter lager. Och ju mer komplext spelet blir, desto mer avancerat blir också narrativet. Ambitionen är hisnande, och spelet har ett system som matchar den.

En omöjlig förening

Problemet är att det ofta känns oöverskådligt. Jag är fortfarande inte säker på hur allting fungerar eller varför det gör det, och myntsystemet blir i längden ganska jobbigt.

Det är däremot tydligt att det finns mycket tanke investerad i projektet. ”7 grand steps” är en slags omöjlig förening mellan strategi, brädspel och enarmade banditer. Det är lätt att både respektera det för sin intelligens och beundra det för sin visuella stil.

Det är ett spel som jag fortsätter tänka på långt efter att jag stängt datorn igen.

FAKTA

7 grand steps

Format: PC (nedladdning, ca 120 kr)

Carl-Johan Johansson