Man förväntar sig mer av ”Halo”

Svårt att bli imponerad av kontroversiella Halo: Spartan assault

1 av 7
SPELA

SHOOT ’EM UP Min ordbehandlare vill korrigera titeln till ”Halvfärdigt”.

Och de säger att journalister aldrig kommer kunna ersättas av datorer.

Exakt hur besviken man blir på ”Halo: Spartan assault” beror dock inte på huruvida man är människa eller maskin – utan på var man bor. I Sverige är ”Spartan assault” inte mer än en harmlös så kallad twin stick-shooter med lilagnistrande ”Halo”-glasyr. I England, Frankrike, Italien och en rad andra länder är det istället något så dramatiskt som det första ”Halo”-spelet till Xbox One.

Peka och skjut

Kanske ska vi Xbox One-lösa svenskar skatta oss lyckliga som bara får tillgång till 360-versionen, för den är det betydligt svårare att bli besviken på. ”Spartan assault” får jobbet gjort som storybaserad twin stick-shooter betraktad: man tilldelas simpla objectives, man springer i snirkliga mönster för att skaka av sig klasar med fiender, man pekar och skjuter. (Om man har otur blir man också automatiskt utsparkad från Xbox Live varje gång man startar spelet.)

Spartansk story

Att allt från fordon och fiender till estetik och ljudbild plockats med pincett från huvudserien gör dessutom upplevelsen betydligt mer uthärdlig än de estetiska katastrofer som annars dominerar genren.

Den spartanska storyn tilltalar också mig som hellre skulle få en plasmagranat klistrad mot gommen än att plåga mig igenom ännu ett pekoral om ringvärldar och halvnakna artificiella intelligenser.

När inga drömmar

Men om du på riktigt blir imponerad av allt det här skulle du förmodligen trilla av stolen om du såg en Ipod. ”Spartan assault” är så gammalmodigt och snålt att det kunde vara designat av Alf Svensson. Till skillnad från det ursprungliga ”Halo” när det inga drömmar om att vända ut och in på en av världens största spelgenrer.

Och vad som faktiskt går att bli upprörd över är att ”Spartan assault” till Xbox 360 kostar en hundralapp mer än den ursprungliga Windows Phone-utgåvan.

Det hindrar mig dock inte från att trivas rätt fint när jag dundrar fram över tundran i en skinande pansarvagn och rostar fienderna med plasma.

Men nästa spel i serien får gärna bli lite avancerat än att det kan recenseras av ett rättstavningsprogram.

FAKTA

Halo: Spartan assault

Från 12 år

Format:

Xbox 360 (nedladdning, 149 kr)

Pc (nedladdning, 149 kr)

Spela även: ”Halo: Anniversary” (Xbox 360). Den bästa versionen av det bästa spelet i serien. Kul trivia: det är även tidernas bästa fps, oavsett format.

Visste du att... ”Spartan assault” fått drivor av skit för sina så kallade mikrotransaktioner? Inför varje uppdrag ges man chansen att växla in riktiga pengar mot bättre vapen. Som om det inte var en tillräckligt dålig deal att betala 149 spänn för ett gammalt mobilspel.

Just nu: väntar vi på ”Halo 5”, som sägs släppas nästa år. Förlåt, sa vi ”väntar på”? Vi menade ”bävar inför”.

Alfred Holmgren

ARTIKELN HANDLAR OM