Lego-lådan ekar tommare än någonsin

The Lego movie videogame kan inte mäta sig med sina magnifika föregångare

1 av 7
SPELA

PLATTFORM Traveller’s Tales har vunnit flera fina priser för sina ”Lego”-spel.

Om världen någonsin blir en rättvis plats kammar de hem 40 000 miljarder till.

Jag dras till deras senaste verk som en utsvulten gam till ett lik. Och det dröjer inte länge innan jag börjar kalasa på dess innanmäte. Kombinationen av kreativa pussel, färgstarka miljöer och den ständiga jakten efter nästa sil guldmynt är förstås lika lätt att förlora sig i som alltid.

Känns som en kvart

Men plötsligt skenar ”The Lego movie videogame” iväg. Det går snabbt utför medan stop motion-sekvenser från den bioaktuella filmen med ungefär samma namn svischar förbi utanför fönstret. Traveller’s Tales rosaskimrande lokomotiv lämpar av mig vid ändhållplatsen redan efter ett femtontal timmar. Eller med ”Lego”-mått mätt – ungefär en kvart.

Det är ett stort problem.

I vanliga fall är det ju först när man nått slutet på kampanjen som spelet börjar. Först då som man samlat på sig tillräckligt många karaktärer för att kunna pilla ut russinen ur bonuskakan. Och först då som man upptäcker alla de leksaker som utvecklarna spritt ut med saltströ över vilket legoland man nu råkar befinna sig i.

Delas ut lika frikostigt som kondomer

Men den här gången säger det bara stopp.

De 96 spelbara karaktärerna delas nämligen ut lika frikostigt som kondomer på en swingersfest, de fyra hubbvärldarna känns trängre än ett enmanstält och de ”gömda” bonusarna är så enkla att hitta att de lika gärna skulle ha kunna dolts under ett fiskenät – med revor i. Kampanjen är visserligen underhållande så länge den varar. Men efter den superlyxiga spabehandling som Marvel-licensen genomgick i höstas är det ändå en stor besvikelse att Lego-filmen inte behandlats med mer respekt.

Fattigt på nyheter

Det är inte likt Traveller’s Tales.

Efter de ambitiösa ”Lego Batman 2: DC super heroes”, ”Lego Lord of the rings” samt mästerverket ”Lego Marvel super heroes” förväntar man sig inget mindre än ett enormt, gnistrande monument över en av världens populäraste leksaker när man bänkar sig framför ett nytt ”Lego”-spel. Det vi istället får är en av de minst omfattande delarna hittills, vars främsta nyhet består av att nästan alla texturer utformats som riktiga legobitar.

Traveller’s Tales kommer säkert vinna många fina priser för ”The Lego movie videogame” också.

Men för en gångs skull får de nöja sig med mindre än 40 000 miljarder plus.

FAKTA

The Lego movie videogame

Från 7 år

Format:

Xbox 360 (489 kr)

Playstation 3 (489 kr)

Wii U (489 kr)

Playstation 4 (549 kr)

Pc (279 kr)

Finns även i andra versioner till Nintendo 3DS och Playstation Vita.

Spela även: ”Lego Marvel super heroes” (pc, Xbox 360, Playstation 3, Playstation 4). Traveller’s Tales magnum opus gav oss över 100 legofierade superhjältar och -skurkar i ett magnifikt sandlåde-New York som fortfarande vägrar. Släppa. Taget.

Visste du att... William Shakespeare gör ett gästspel i ”The lego movie videogame”? Hans avståndsattack går ut på att lobba ”Hamlet”-dödskallar. Så klart.

Just nu: väntar vi på att ”The Lego movie” ska ha premiär i Sverige, eftersom en av ”The Lego movie videogames” främsta kvaliteter är de lånta mellansekvenserna. Den amerikanska biopubliken har tydligen gått hen ur huse för att få sig en titt.

Jakob Svärd

ARTIKELN HANDLAR OM