”Left behind” bränner och drabbar

Nedladdningsbara extraäventyret innehåller starkare scener än The last of us

1 av 13
SPELA

ACTION En blundande flickas ansikte.

Däri döljs årets hittills finaste spelögonblick.

”The last of us”, fjolårets kanske mest haussade spel, var en upplevelse som pendlade mellan djupa dalar och höga berg. Men i nedladdningsbara extraäventyret ”Left behind” faller nästan allt på plats. Tempot är långsammare, de tröttsamma actionsekvenserna hålls till ett minimum och den destruktive surkarten Joel är placerad på avbytarbänken.

Vacker och varm berättelse

Istället är det 14-åriga Ellie som tagit kommandot. Spelet berättar två olika historier. Den ena utspelar sig under de dagar då Joel svävade mellan liv och död i ”The last of us”. Den andra avslöjar hur det gick till när Ellie träffade sin bästa kompis Riley för sista gången i en övergiven galleria hemma i Boston, några veckor innan hon träffade Joel.

Vad som framträder är en vacker och varm berättelse om att befinna sig i gränslandet mellan barn- och vuxenvärlden, och hur brännande intensiva vänskapsförhållanden i den åldern kan vara.

Utforskar civilisationens rester

Tillsammans provar Ellie och Riley monstermasker i leksaksbutiken, gör grimaser framför kameran i ett fotobås och har en vattenpistolduell. De reagerar på de rester som civilisationen lämnat efter sig på idel underhållande sätt. En rulltrappa i rörelse är för dem lika främmande som det är för mig att knivhugga en människa. Det är också därför som en skämtbok med usla ordvitsar kan förvandlas till apokryfisk litteratur för dessa postapokalypsens barn.

Äntligen interaktivt

”Left behind” gör många sådana lyckade poänger. Men till skillnad från huvudspelet har Naughty Dog haft vett nog att inte förpassa de här fina scenerna till stela mellansekvenser, utan bemödat sig med att inkludera spelaren.

Så är också fallet med det där ögonblicket då kameran står fixerad på Ellies blundande ansikte och något absolut magiskt sker i hennes fantasi – det är också interaktivt.

Och därmed tusen gånger mer drabbande än allt det som hände i ”The last of us”.

FAKTA

The last of us: Left behind

Från 18 år

Playstation 3 (nedladdningsbar expansion, 135 kr)

Spela även: ”The walking dead” (Xbox 360, pc, Playstation 3, IOS, Android). Zombieapokalypsen har aldrig någonsin varit lika mänskligt berörande som i Telltales händer.

Visste du att... det ryktas om att Naughty Dog redan håller på med uppföljaren till ”The last of us”?

Just nu: inväntar vi ytterligare en expansion till ”The last of us”. Den ska dock uppgradera multiplayerdelen istället.

ARTIKELN HANDLAR OM