Väldigt roligt – i omgångar

Dead rising 3 är stundtals underhållande – men knappast en killer app för Xbox One

1 av 11
SPELA

ACTION Ett foto säger mer än tusen slaktade zombies.

”Dead rising”-serien har med åren alltmer kommit att handla om att mosa zombies med konstiga vapen på brutala sätt. Och det är lite synd.

Det första spelet (och de båda Frank West-äventyren som utspelar sig i tvåans omgivningar) har fortfarande mer finess än de båda uppföljarna eftersom man hela tiden hade tillgång till en kamera. I jakten på den perfekta bilden tvingades man tänka till. Zombierna blev mer än simpla aggressionsutlösare; med rätt komposition vid rätt tillfälle kunde den kreative skapa stor humor av de odödas situation.

Klassiska kombinationer

Jag saknar det där laterala tänkandet i ”Dead rising 3”. Men å andra sidan har det nog aldrig varit mer tillfredställande att förvandla zombies till en blodröd sörja. Combosystemet från tvåan är tillbaka, och den här gången behövs ingen arbetsbänk. Har du hittat en blåkopia på taket till en demolerad polisbuss kan du skapa vapnet direkt (oftast finns materialen tillgängliga precis intill), hoppa ner i zombiehorden nedan och börja skörda stönande brandmän med en brinnande lie eller spränga skallen av ruttnande fastighetsmäklare med en granatslägga.

Kombinationsmöjligheterna är kittlande många och sträcker sig den här gången även till fordon. Placera en ångvält och en motorcykel bredvid varandra och du kan skapa en eldsprutande mardrömsbest som till och med Mad Max hade blivit imponerad av. Det är inte ett vapen, det är ett slakthus på två hjul.

Lätt att hålla sig för skratt

Tack vare dessa oortodoxa tillhyggen har jag i omgångar väldigt roligt med ”Dead rising 3”. Men när storyn och dess uppdrag gör sig påminda är det lätt att hålla sig för skratt. Att Capcom Vancouver tillåts fylla sitt spel med billiga fetch quests är ett kvitto på hur underutvecklad sandlådegenren fortfarande är. Spelserien trogen finns här dessutom ett antal tveksamma kvinnoporträtt, bland annat en lättklädd boss i poliskostym som gärna tar sig själv på brösten och pratar om att vara den som ”nådde klimax först” när hon dör.

”Dead rising 3” är med andra ord ett arketypiskt tv-spel: bakåtsträvande, sexistiskt och hjärndött. En gammal, smått unken och stundtals mycket underhållande spelupplevelse.

Xbox One må vara en splitterny spelkonsol, men den pumpar inte direkt nytt blod i sin skivläsare.

FAKTA

Dead rising 3

Från 18 år

Format:

Xbox One (599 kr)

Spela hellre: ”Dead rising 2: Off the record” (Xbox 360, Playstation 3, pc). Knasiga combovapen och fotomöjligheter och Frank ”potatisnäsan” West i ett och samma paket? En mer given present till sig själv är svår att finna.

Visste du att... du kan spela hela kampanjen med en kompis online?

Just nu: ser vi fram emot att testa expansionen med det omöjliga namnet ”Super ultra dead rising 3 arcade remix hyper edition EX plus alpha” där karaktärer från ”Dead rising 3” spöar zombies samtidigt som de cosplayar Capcom-legender som Mike Haggar och Chun-Li.