Som att bli tacklad av en femåring

NHL 15 rymmer stor spelglädje – men inte alla inslag vi förväntar oss av serien

1 av 10
SPELA

SPORT Demot till nästa års ”NHL 16” är redan släppt.

Du hittar det i närmsta spelbutik och det heter ”NHL 15”.

Besvikelsen lägger sig som en tung filt över en innan man ens hunnit ut på isen i EA Sports senaste hockeyspel. Det räcker med en hastig titt på menyerna för att inse att flera av de kvaliteter som det lyxiga ”NHL 14” med föregångare bjöd på – mest nämnvärt det superba spelläget EASHL, där man tillsammans med fem kompisar styrde varsin spelare i onlineklubbar – har förpassats till avbytarbänken i PS4- och Xbox One-versionerna. Och då är det lätt att tro att årets upplaga enkom är en tragisk historia om en spelutvecklare på glid.

Stor spelglädje

I själva verket räcker det med att lyfta blicken från de ekande tomma menyerna, och istället vända den ut mot isen, för att bli glad igen. ”NHL 15” bjuder nämligen fortfarande på oöverträffad hockey, som känns hårdare och mer fysisk än någonsin med ”simulation”-inställningarna, samt lättare och roligare än någonsin med ”arcade” påslaget.
Sega ”Be a Pro”, manager-historien ”Be a GM” och fantasispelläget ”Hockey Ultimate Team”, med sina free-to-play-doftande mikrotransaktioner, gör inte direkt att man börjar svettas av upphetsning. Men för den som uppskattar soff- och onlinematcher mot andra finns det tillräckligt mycket spelglädje här för att fylla hela Bell Centre.

Svag ”next gen”-debut

Och hur man ska komma överens med att den efterlängtade ”next gen”-debuten för världens bästa hockeyspelsserie innehållsmässigt inte är tyngre än en kroppstackling från en femåring?

Genom att konstatera att den bara är en uppvärmning.

FAKTA


NHL 15

Från 12 år

Format:

Playstation 4 (599 kr)

Xbox One (599 kr)

Playstation 3 (599 kr)

Xbox 360 (599 kr)

Jakob Svärd